Putyin: Iszlamisták követték el a terrortámadást, de minket az érdekel, ki a megrendelő

2024. március 25. – 21:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin szerint a moszkvai terrorcselekményt radikális iszlamisták követték el, de a megrendelőket még azonosítani kell – mondta az orosz elnök egy videókonferencián az MTI beszámolója szerint.

Múlt pénteken terepruhás fegyveresek tüzet nyitottak a Moszkva északnyugati részéhez közeli Crocus City Hallban. Több mint százan meghaltak és még többen megsérültek.

„Tudjuk, hogy kinek a keze által követték el ezt az Oroszország és az orosz nép elleni atrocitást. Az érdekel bennünket, hogy ki a megrendelő” – mondta.

Az Iszlám Állam még a támadás napján magára vállalta a kivitelezést.

Az orosz elnök szerint a terrortámadás miatti vizsgálatot a legmagasabb fokon szakszerűen, objektíven, minden politikai elfogultság nélkül kell lefolytatni.

Putyin szerint még több kérdést kell tisztázni: valóban az iszlamisták döntöttek-e úgy, hogy csapást kell mérniük Oroszországra, kinek áll érdekében a megfélemlítés, miért Ukrajna felé próbáltak elmenekülni a merénylők, és ki várta ott őket.

Hangot adott feltételezésének, hogy a támadás egy láncszem lehet azok kísérleteinek láncolatában, akik 2014 óta harcolnak Oroszországgal „a neonáci kijevi rezsim keze által”.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője közölte, hogy a támadás mind a négy elkövetője bűnösnek vallotta magát, és részletes vallomást tett. A lövöldözés halálos áldozatainak száma 139-re emelkedett.

Elmondta, hogy a terroristák pénteken 19 óta 58 perckor érkeztek a Crocus City Hallhoz, és 20 óra 11 perckor hagyták el az épületet, s a helyszínről távozva egy gyermekes családot is elgázoltak. Őrizetbe vételük során két AK-74-es gépkarabélyt, több mint 500 lőszert, 28 tárat és benzinmaradékot tartalmazó palackokat találtak náluk. Az ügyben több mint 200 helyszíni kutatást és lefoglalást végeztek, a nyomozás szempontjából fontos tárgyak kerültek a hatóságokhoz.

Feldagadt arccal, sérülten álltak a bíróság elé moszkvai terrortámadás elkövetői

A harmincéves Dalerzson Mirzojev, a szintén harmincéves Szaidakrami Racsabalizod, a huszonöt éves Samszidin Fariduni és a tizenkilenc éves Muhammadszobir Faizov mind bűnösnek vallották magukat a baszmanniji bíróságon, ottani idő szerint vasárnap.

A Reuters által közzétett fotókon mindegyik férfi megsérült. Racsabalizod egyik szeme be van dagadva, arcának feléről egy hevenyészett kötés lóg, és takarja a fülét, ami az orosz sajtó szerint félig leszakadt.

Mirzojev nyakában egy leginkább zacskóra hasonlító anyag van. A jobb szemén monokli. Fariduni arcának bal fele szintén bedagadt.

Szaidakrami Racsabalizod – Fotó: Yulia Morozova / Reuters
Szaidakrami Racsabalizod – Fotó: Yulia Morozova / Reuters

Faizovot a Reuters képei szerint egy nyitott kórházi köpenyben, kerekes székben tolták be a bíróságra, a beszámolók szerint egyik szeme hiányzott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!