Megvétózta Oroszország és Kína az USA fegyverszüneti javaslatát a Gázai övezetben

2024. március 22. – 16:59

frissítve

Megvétózta Oroszország és Kína az USA fegyverszüneti javaslatát a Gázai övezetben
Izraeliek imádkoznak a Hamász által fogvatartott túszokért egy imán Jeruzsálemben – Fotó: Gil-Cohen Magen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudjuk legyőzni a Hamászt anélkül, hogy ne lépjünk be Rafahba, és ne semmisítsük meg a Hamász ottani zászlóaljait. Remélem, az Egyesült Államok támogatásával megtesszük ezt, de ha kell, egyedül is cselekszünk” – idézte a BBC Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Azt is elmondta, hogy az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken hatására felismerte a civilek evakuálásának szükségességét.

Blinken szerint valós a veszély, hogy egy rafahi benyomulással több civilt ölnek meg, és indokolatlanul nagy pusztítást végeznek. „Megvan a kockázata annak, hogy Izrael tovább szigetelődik világszerte, és mindez veszélyeztetheti hosszú távú biztonságát és helyzetét” – jelentette ki Blinken.

Finnország is újrakezdi az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) támogatását – jelentette be pénteken a finn külkereskedelmi és fejlesztési miniszter. A palesztinokat egészségügyi ellátással, oktatással és egyéb szolgáltatásokkal támogató szervezet működése azért került súlyos válságba, mert Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában állók közül többen is részt vettek a Hamász palesztin iszlamista mozgalom által tavaly október elején izraeli területen elkövetett terrortámadásban. Kulcsfontosságú donorországok döntöttek úgy, hogy felfüggesztik az UNRWA-nak nyújtott eddigi pénzügyi támogatásukat, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is.

Ville Tavio miniszter Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az UNRWA olyan intézkedéseket hozott a kockázatkezelés javítására és az esetleges vétségek megelőzésére, amelyek a finn kormány számára elegendő garanciának minősülnek ahhoz, hogy újrakezdjék a szervezet támogatását. Az utóbbi hetekben már több ország – Kanada, Ausztrália és Svédország – is helyreállította a szervezet támogatását, a Perzsa-öböl menti országok egy része – például Szaúd-Arábia – pedig még növelte is a hozzájárulását. (MTI)

Az Egyesült Államok egy olyan határozattervezetet nyújtott be Katarral és Egyiptommal egyetértésben az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), amit három ország, Oroszország, Kína és Algéria nem támogatott – jelentette a Sky. A javaslat szerint a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel a Gázai övezetben, továbbá a Hamász terrorszervezet fogságában lévő izraeli túszok szabadon engedését.

Mivel Kína és Oroszország a tanács állandó tagja, a szavazás megbukott. Az USA azt remélte, hogy közelebb juthatunk a békéhez, és a súlyos humanitárius válság mihamarabbi lezárását remélte. Az oroszok üres retorikának nevezték a javaslatot. Az Egyesült Királyság képviselője a két ország vétója miatt mélységesen csalódott.

  • Az USA azonnali tűzszünetet javasol a Gázai övezetben, pénteken szavaznak az ENSZ-szel közösen a javaslatról;
  • Nem veszik célba a húszik a kínai és az orosz hajókat a Vörös-tengeren;
  • Negyedik napja tart a razzia az al-Sifa kórházban, az izraeli hadsereg szerint 140 fegyverest öltek meg;
  • Gáza épületeinek 35 százaléka rongálódott meg a háború óta az ENSZ szerint, ez több mint 88 800 épületet jelent.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!