Orosz elnökválasztás: volt, aki négy órát állt sorban Budapesten, hogy érvénytelenül szavazhasson

2024. március 17. – 23:50

Orosz elnökválasztás: volt, aki négy órát állt sorban Budapesten, hogy érvénytelenül szavazhasson
Az orosz elnökválasztáson sorukra váró szavazók a budapesti orosz kulturális intézetnél – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Akár négy órán át is álltak sorban Budapesten orosz állampolgárok azért, hogy szavazhassanak az elnökválasztáson. Az orosz kulturális intézetnél 350 főnél hosszabb sorok is voltak vasárnap. „Nem hiszek az eredményben, de valahogy mégis véleményt akartam nyilvánítani, hát bedobtam egy érvénytelen szavazatot” – mondta egy nő a kulturális intézet kijáratánál. Jelena másfél éve jött el Oroszországból és nem is tervezi, hogy visszamegy, amíg Putyin az elnök, bár abban semmi kétsége nincs, hogy a mostani választást hivatalosan rekorderedménnyel nyeri meg – a vasárnap esti részeredmények szerint 87 százalékkal.

A megkérdezett szavazók egyike sem hiszi, hogy a választás tiszta, mégis, volt, aki Jelenához hasonlóan érvénytelen szavazatot dobott be, más inkább leszavazott a három ellenjelölt egyikére, akiknek indulását a Kreml nem akadályozta meg. Így tett az egyik egyetemista lány, aki három éve él Budapesten. „Én elsősorban azért szavaztam, hogy más ne használja a szavazatomat” – mondta. Az elmúlt években volt, hogy hazalátogatott, de a határátlépéskor mindig tartott attól, hogy előállítják, mert a közösségi oldalakon kifejezte ellenérzését az Ukrajnával szemben indított háború ellen. Ezzel együtt úgy tervezi, hogy hamarosan hazaköltözik, függetlenül attól, hogy Putyin marad az elnök a következő hat évre.

„Szavazunk, mert ez az egyetlen módja, hogy törvényesen tiltakozzunk a rendszer ellen” – mondta egy férfi, aki vidékről jött Budapestre szavazni, bár ő sem hiszi, hogy a végeredmény a valóságot tükrözi azzal, hogy Putyin nyeri a választást 80 százalék feletti eredménnyel.

„A jegyzőkönyveket nem látjuk, lehet ott akármi, végül úgyis az az eredmény jön ki, amit a Kreml akar” – jegyezte meg egy szavazó, utalva arra, hogy bent a jelölteket indító pártoktól nincsenek megfigyelők, a választásért csupán a követségi alkalmazottak felelnek. „Bár, a külföldi szavazóhelyiségek eredménye úgysem számít.” Ha vannak is Oroszországban választási megfigyelők, az sem jelenti érdemi ellenőrzését az idén első alkalommal három napig tartó választásoknak. Van, aki szerint már az is nyilvánvalóan csalásra utaló jel, hogy az Ukrajnában az orosz hadsereg által elfoglalt és egyoldalúan elcsatolt, a legújabb állami orosz hivatalos terminológia szerint „új területek” néven emlegetett négy ukrajnai megyében négymillió szavazót regisztráltak.

Exit pollon résztvevő önkéntes az orosz kulturális intézetnél – Fotó: Nyilas Gergely / Telex
Exit pollon résztvevő önkéntes az orosz kulturális intézetnél – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Oroszországban exit pollokat sem lehetett szervezni, a külföldi szavazóhelyiségeknél ennek azonban nincs akadálya. „Bejelentettük a rendőrségnek, csak annyit kértek, ne akadályozzuk a szavazást” – mondta az egyik budapesti orosz önkéntes. Tíz fős csapattal szervezték meg az exit pollt. (A külföldi exit pollok eredménye ezen az oldalon tekinthető meg.) Este 11-kor 27 ország eredménye volt fenn – a magyarországi még nem –, összesen 40 szavazóhelyiségből. A több mint negyvenezer válaszoló többsége Vlagyiszlav Davankovra voksolt, ő 31 helyen nyert, Putyin 9 helyen győzött, 18 külföldi választókörben pedig az utolsó helyen végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!