Már Donald Trump is a gázai háború befejezésére szólít fel

2024. március 17. – 23:49

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Donald Trump vasárnap előbb egy kampányrendezvényen belengetett egy vérfürdőt, este a Fox News-on egy másik vérfürdő „gyors befejezésére” szólított fel. Az exelnök konkrétan Benjamin Netanjáhu izraeli miniszeterelnöknek üzent, méghozzá azt, hogy „gyorsan fejezze be a gázai háborút”, és „térjünk vissza a béke világához. Békére van szükség a világban… békére van szükség a Közel-Keleten”. A politikus a több mint öt hónapja tartó háború lezárásának kívánatos módjáról nem ejtett szót.

Trump pénteken, szintén a Fox Newson már kifejtette, hogy „Izraelnek le kéne zárnia a problémát”; de közben azt – az Ukrajnával kapcsolatban már rengetegszer elismételt – történelmi fantasyt is előadta, miszerint „ha én lettem volna az elnök, akkor [az október 7-i terrortámadás] soha nem történt volna meg”.

Trump egyébként a Hamász 2023. október 7-i nagyszabású akciója után Netanjáhut tette felelőssé a terrortámadás megelőzésének elmulasztásáért, emellett azonban rendszeresen támogatásáról biztosítja Izraelt, és támogatását nem árnyalja – pontosabban eddig nem árnyalta – a gázai offenzíva humanitárius következményeinek felemlegetésével.

(Axios)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!