Joe Biden és Donald Trump is átlépte a delegátusi küszöböt, ők csaphatnak össze az amerikai elnökválasztáson

2024. március 13. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

Négy államban tartottak előválasztást kedden az Egyesült Államokban, az eredmények alapján pedig most már biztos, hogy novemberben megismétlődik a 2020-as választási párharc: a jelenlegi elnök, Joe Biden és elődje, Donald Trump is elérte ugyanis a jelöléshez szükséges küldöttszámot – írja a BBC.

Ez tulajdonképpen nem meglepetés, miután a demokrata elnök és republikánus kihívója eddig is dominálták az előválasztásokat. Bidennek eleve nem volt értelmezhető kihívója, Trump mellől pedig szép lassan kipotyogtak a mérsékeltebb hangok. Utolsó talpon maradt riválisa, Nikki Haley a szuperkedd megsemmisítő veresége után szállt ki a versenyből.

A demokraták és a republikánusok előválasztási szabályai némileg eltérnek, de a folyamat lényegében ugyanaz. A republikánus jelöltnek az előválasztási szezonban legalább 1215 küldöttet kell megszereznie pártja delegáltjai közül, hogy megnyerje az elnökjelöltséget, míg a demokratáknak 1968-at.

Kedden a republikánusok Mississippiben, Georgiában, Washington államban és Hawaiin tartottak előválasztást.

A demokraták eközben Georgia, Washington és Mississippi államokban, valamint az Észak-Mariana-szigeteken tartottak előválasztást, és a külföldön élő demokraták is kedden voksolhattak.

A Guardian összesítése szerint Biden már most 2107 delegáltat gyűjtött össze, míg Trump 1228-at.

Bár még több államban nem tartották meg az előválasztásokat, mivel Trump és Biden is átlépte a küldöttküszöböt, most már biztos, hogy ők csaphatnak össze a november 5-i elnökválasztáson. Az indulásuk a nyári jelölőgyűléseken válhat hivatalossá.

„Négy évvel ezelőtt azért indultam az elnökválasztáson, mert úgy gondoltam, hogy a nemzet lelkéért folyik a harc. Az amerikai népnek köszönhetően megnyertük ezt a csatát, és most megtisztelő számomra, hogy a Demokrata Párt gazdag sokszínűségét országszerte képviselő választók széles koalíciója ismét belém vetette bizalmát, hogy vezessem pártunkat – és országunkat – egy olyan pillanatban, amikor a Trump jelentette fenyegetés nagyobb, mint valaha” – fogalmazott keddi nyilatkozatában Joe Biden. „Hiszem, hogy az amerikai nép azt fogja választani, hogy a jövő felé haladjunk” – tette hozzá.

Az amerikai elnökválasztás, Joe Biden rossz megítélése és az, hogy Donald Trump hogyan gyűrte teljesen maga alá a Republikánus Pártot, nemrég Téma podcastunk témája is volt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!