Elaludtak a pilóták, vizsgálat indult az indonéz légitársaságnál

2024. március 11. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Nem történt baleset, de komoly veszélynek voltak kitéve a Batik Air nevű indonéz légitársaság menetrend szerinti járatának utasai, mivel a gép összesen 28 percet tölthetett úgy a levegőben, hogy a kapitány és a másodpilóta is aludt, derül ki a BBC beszámolójából.

Ahogy korábban is írtuk, a január 25-én történt incidenssel kapcsolatban eddig napvilágra került részletekből kiderül, hogy a Sulawesiből a fővárosba, Jakartába tartó repülőgép kapitánya fél órával a felszállás után kérte meg a 28 éves másodpilótát, hogy vegye át az irányítást, mert neki pihenésre van szüksége.

A másodpilóta ezt megtette, de kisvártatva ő is elaludt, majd közel fél órán keresztül nem is válaszoltak a légi irányítók jelzéseire. Eközben az Airbus A320-as enyhén letért a kijelölt útirányról, végül felébredt a kapitány, és a fedélzeten tartózkodó 153 utas, illetve a személyzet többi tagja épségben megérkezett az indonéz fővárosba.

A két pilótát felfüggesztették a szolgálatból, a vizsgálat eddigi szakaszában pedig kiderült, hogy a felszállás előtt egészségügyi rutinvizsgálaton vettek részt, amely nem mutatott semmilyen rendellenességet. A másodpilóta utóbb arra hivatkozott, hogy felesége nem rég ikreket hozott a világra, és az ő ellátásuk miatt volt fáradt.

Bár a légitársaság az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a pilóták pihenőidejével kapcsolatos összes előírást betartják, az indonéz légügyi hatóság vezetője szerint erre nagyobb figyelmet kellene fordítania a cégnek. Erre minden oka meg is volt, hiszen nem ez volt az első hasonló eset a Batik Air történetében, ugyanis 2019-ben egy utasszállító gép sikeres kényszerleszállást hajtott végre, miután elájult a pilóta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!