A Wizz Air gépén hozta világra kisbabáját egy nő, szerencséjére volt orvos a fedélzeten

2024. március 11. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Wizz Air Londonba tartó járatán hozta világra gyermekét egy jordán nő múlt szombaton – írta a BBC.

A gép reggel szállt fel a jordán főváros, Ammán repteréről, és a repülési terv szerint a London melletti Lutonban szállt volna le. Már két órája voltak a levegőben, amikor egy 38 éves utasnak elfolyt a magzatvize. A légiutas-kísérők a pilótafülke előtti folyosó padlójára fektették a nőt, majd megkérdezték, hogy az utasok között nincs-e véletlenül orvos.

Szerencséjükre több is akadt: a basildoni egyetemi kórház sürgősségi osztályán dolgozó dr. Hasszán Hán és öt barátja – akik szintén orvosok – épp a jordániai nyaralásukról tartottak haza Nagy-Britanniába, amikor beindult a szülés. Hán volt az egyetlen orvos a gépen, aki megfelelő képzettséggel rendelkezett egy újszülött újraélesztéséhez, és a kismama megvizsgálása után úgy döntöttek, hogy ő fogja levezetni a szülést. A nyelvi akadály kihívást jelentett, mivel az anyuka nem beszélt angolul, de szerencsére a járat egyik utasa tolmácsként szolgált a szülés alatt. „Elég stresszes volt a helyzet miatt, de a tolmácson keresztül sikerült megnyugtatnom, hogy van némi tapasztalatom az újszülöttekkel kapcsolatban” – mondta az orvos.

Végül dr. Hán a kollégái és a személyzet segítségével sikeresen levezette a szülést, az anyuka egy egészséges kislányt hozott a világra. A gép eközben kitérőt tett, és a dél-olaszországi Brindisiben szakították meg az utat, ahol a kismamát és a babáját is kórházba szállították. Az orvos elmondta, hogy a család később tájékoztatta őt arról, hogy mind az anya, mind a baba jó állapotban van.

Dr. Hasszán Hán a szülés levezetése után a Wizz Air gépén 2024. március 9-én – Fotó: Mid and South Essex NHS Trust
Dr. Hasszán Hán a szülés levezetése után a Wizz Air gépén 2024. március 9-én – Fotó: Mid and South Essex NHS Trust

„Nagyon kellett koncentrálnom, hogy a korlátozott támogatással világra hozhassuk a babát. Annyira a helyzet kezelésére összpontosítottam, hogy majdnem elfelejtettem, hogy egy repülőgépen vagyunk. Szürreális volt világra segíteni egy babát, miközben több mint kétszáz ismeretlen utas és a gép személyzete volt körülöttem” – mondta dr. Hán az NHS honlapjának. „A konzulensem gratulált nekem, és azt mondta, hogy nagyon jó munkát végeztem” – tette hozzá.

Ha valaha is ilyen helyzetbe kerülne, és nem állna rendelkezésre egészségügyi szakember, dr. Hán azt tanácsolja: „Maradjon nyugodt, használjon fel minden rendelkezésre álló erőforrást, és merítsen a fedélzeten lévő anyák szüléssel kapcsolatos tapasztalataiból.”

A BBC cikke szerint a szombaton született kislány a 75. csecsemő, aki kereskedelmi repülőjáraton jött világra. Arról, hogy mi történik a repülőgépen született csecsemőkkel, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!