Március közepétől vízum nélkül utazhatnak a magyarok Kínába

2024. március 7. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, „kísérleti jelleggel” – írja az MTI Vang Ji kínai külügyminiszter tájékoztatása alapján.

A vízummentességet hat európai ország – Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg – állampolgárainak biztosítanák március közepétől.

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be cserébe a kínai állampolgárok számára.

„Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában” – mondta.

„Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható” – tette hozzá. Vang szerint „Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket”.

Magyarország és Kína között az utóbbi időben egyre barátibb a kapcsolat, február közepén Pintér Sándor is találkozott a kínai közbiztonsági miniszterrel. Ekkor döntöttek arról is, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”. Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

A megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Az nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után, a Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Magyarországon is működik két ilyen rendőrségi szolgáltató központ: Józsefvárosban és Kőbányán. Papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és ha kell, tagjait is hazakényszeríti. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!