Az EU visszamenőleges vámokat is kivethet a kínai elektromos autók behozatalára

2024. március 7. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság azt állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy a kínai kormány közvetlen pénzeszközök átutalásán és más mechanizmusokon keresztül támogatja az Európába exportált elektromos meghajtású járműveket – írja az europe.autonews.com.

A bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy a kínai gyártású elektromos autók nem részesülnek-e tisztességtelen támogatásban. Ursula von der Leyen tavaly szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak az e-járművek kínai állami támogatásai miatt. „Védekeznünk kell a tisztességtelen versennyel szemben” – mondta akkor.

A vizsgálat várhatóan novemberben zárul le, de az EU már júliusban ideiglenes vámokat vethet ki az uniós gyártók védelmében.

A Bizottság közölte, hogy csütörtökön megkezdi a kínai elektromos járművek behozatalának vámnyilvántartásba vételét, ami azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve visszamenőlegesen is vámok sújthatják őket, ha az EU kereskedelmi vizsgálata később arra a következtetésre jut, hogy tisztességtelen támogatásban részesülnek.

Kedden a bizottság közzétett egy dokumentumot, amely szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésére, hogy a kínai elektromos járműveket támogatják, és hogy a vizsgálat októberi hivatalos megindítása óta a behozatal 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Ha a kínai behozatal a jelenlegi ütemben folytatódik, a bizottság szerint az uniós autógyártóknak csökkenő eladásokkal és csökkentett termelési szintekkel kell szembenézniük. Ez pedig „negatívan befolyásolhatja a foglalkoztatást és a szakszervezeti gyártók teljes termelését”.

A Kínai Kereskedelmi Kamara azt nyilatkozta, csalódott a lépés miatt, a behozatal növekedése ugyanis az elektromos járművek iránti növekvő európai keresletet tükrözi.

A kínai autógyártók, köztük a BYD és a SAIC S MG, versenyképes árú elektromos járművekkel célozzák meg Európát, nyomást gyakorolva az olyan tömeggyártókra, mint a Stellantis és a Volkswagen-csoport.

A BYD, amely tavaly megelőzte a Teslát, mint a világ legnagyobb elektromos járműgyártója, decemberben jelentette be, hogy autógyárat épít Magyarországon (egészen pontosan Szegeden), hogy fellendítse az európai eladásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!