Zelenszkij és a görög miniszterelnök pont egy rakétatámadásra érkezett meg Odesszába

2024. március 6. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanások rázták meg szerdán Odesszát – pont akkor, amikor Volodimir Zelenszkij elnök a Fekete-tenger partján található kikötővárosba érkezett görög kollégája, Kiriákosz Micotákisz társaságában. A görög miniszterelnök a BBC tudósítása szerint így idézte fel a történteket:

„Meghallottuk a szirénák visítását, és a közelünkben történt robbanások hangját. Még arra sem volt időnk, hogy menhelyre vonuljunk. (…) Nagyon megrázó élmény volt. Egy dolog olvasni a háborúról az újságokban, és teljesen más hallani a saját füleddel, látni a saját szemeiddel.”

A támadásban az ukrán haditengerészet szerint öten vesztették életüket. A két állami vezető egyébként azért látogatott a városba, hogy lerója kegyeletét a szombati rakétacsapás áldozatai előtt, melyben 12-en – köztük három gyerek és két csecsemő – vesztették életüket. Micotákisz biztosította arról Zelenszkijt, hogy „jelenlétem az egész szabad világ tiszteletét tükrözi, és aláhúzza Görögország elszántságát Ukrajna támogatására”.

2023 nyarán a Telex tudósítói is ellátogattak a blokád alatt álló kikötővárosba. Azóta az orosz haditengerészet elleni sikeres ukrán dróntámadásoknak köszönhetően a tengeri hajózást – köztük a gabonaszállítást – ellehetetlenítő blokádot sikerült feltörni, azonban Odessza ellen rendszeressé váltak a civil lakosság demoralizálását célzó rakéta- és dróntámadások.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!