Még a temetése után két nappal is tömegek látogatnak el Navalnij sírjához

2024. március 3. – 18:07

Még a temetése után két nappal is tömegek látogatnak el Navalnij sírjához
Gyászolók Alekszej Navalnij sírjánál március 3-án – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal Alekszej Navalnij temetése után továbbra is gyászolók róják le tiszteletüket az orosz ellenzéki sírjánál a Boriszovszkij temetőben – írja a német dpa hírügynökség tudósítása alapján az MTI.

Emberek vasárnap is virágokat helyezhettek el a síron. Fiatalok, idősek és családok is voltak a gyászolók között. Sokan könnyeikkel küszködtek. Rendőrök felügyelték a rendet, de nem avatkoztak közbe. Navalnij anyja és anyósa szombaton ismét ellátogatott a sírhoz.

„A hősök nem halnak meg. Köszönjük, Alekszej”

– állt egy kartonlapon a koszorúk borította sír mellett.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, több nyugati vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé Navalnij haláláért. Annak körülményeit egyelőre nem sikerült tisztázni, de zúzódásokat találhattak a holttestén.

Kígyózó sor a Boriszovszkij temetőben – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Kígyózó sor a Boriszovszkij temetőben – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Navalnij csapata ismételten hangsúlyozta, hogy „a külföldi száműzetésbe menekült ellenzék folytatni fogja harcát a korrupció és Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi apparátusa ellen”.

Hangsúlyozták, hogy Navalnij öröksége élni fog, „amíg emberek milliói Oroszországban és a világon nem maradnak közömbösek”. „Ezért nem szabad feladnunk” – tették hozzá.

Navalnij csapata köszönetet mondott a gyászolóknak. Az ovd.info jogvédő csoport vasárnapi közlése szerint 105 embert állítottak elő 22 orosz városban az ellenzéki halálát övező megmozdulásokkal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!