Egy 15 litert fogyasztó autón felháborodunk, de mi van az üzemanyagfaló tankokkal?

2024. március 2. – 04:20

Másolás

Vágólapra másolva

A városban ne járj olyan kocsival, ami 15 litert fogyaszt száz kilométeren! – ostorozzák a klímakutatók a nagyobb autók tulajdonosait. De az miért nem zavar senkit, hogy egy orosz tank eközben 240 litert fogyaszt? Egy amerikai pedig 455 litert? Egy tanulmány szerint a hadsereg több szén-dioxid-kibocsátásért felelős, mint a polgári légiközlekedés, mégsem beszél a problémáról senki. A Deutsche Welle riportja.

Amióta a világ diplomatái rendszeresen összegyűlnek, hogy az éghajlatváltozás lassításának kérdéséről egyeztessenek, egyvalami feltűnően hiányzik a napirendről: a hadseregek. Ez nem véletlen, a katonai kibocsátásokról szóló jelentéstételt az Egyesült Államok kérésére nagyrészt kihagyták az 1997-es kiotói jegyzőkönyvből, vagyis abból a dokumentumból, amely az aláíró országok számára kötelező kibocsátási célokat határozott meg. A 2015-ös párizsi megállapodás ugyan változtatott ebben, de továbbra sem írta elő a hadászati kibocsátásokról szóló jelentéstételi kötelezettséget.

Az adatok mind a mai napig elképesztően hiányosak. Tavaly év végén, az ENSZ dubaji klímacsúcsát (COP28) megelőzően fordult elő első alkalommal, hogy a hadsereg és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot röviden megemlítették egy kulcsfontosságú jelentésben. Korábbi cikkünk a témában>>>

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!