Politico: Az EU csalásellenes hivatala vizsgálódik egy Budapest Airportnak adott kölcsön miatt

2024. március 1. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) vizsgálódik egy Budapest Airportnak adott, nagyjából 200 millió eurós kölcsön miatt, írja a Politico. A lap a nyomozás egy belső anyagára hivatkozva arról ír, hogy az OLAF februárban kérdezte ki az Európai Befektetési Bank (EBB) egy volt magas rangú tisztviselőjét. Ő egy panasz szerint személyes hasznot húzhatott a 2018-as hitel jóváhagyásából.

A banknál két civil szervezet tett panaszt 2020-ban. Eszerint a reptér bővítése, amit a hitelből fizettek, nem felelt meg a pénzintézet környezetvédelmi és társadalmi feltételeinek. A panasz nyomán készült 2021-es jelentés alapján „nem találták bizonyítékát” annak, hogy a projekt környezeti hatását felmérték volna, és a cég magyarázatát sem fogadták el, hogy erre általános kivételt kapott volna.

Az OLAF a Politicóhoz eljutott dokumentum szerint esetleges nyomásgyakorlásról kérdezte a volt tisztviselőt, de ő ezt lehetetlennek nevezte, mert annyira sokan vettek részt a döntésben és a projekten már azelőtt dolgoztak az EBB-ben, hogy ő a megkapta volna a pozícióját, ráadásul a döntést sem egyedül, hanem testületileg hozták meg. „Őszintén, ha akartam is volna, azt se tudnám, hogyan lennék képes bármiféle befolyásolásra” – válaszolta írásban az OLAF-nak a Politico szerint. A lapnak „egyszerűen hamisnak” és „félrevezetőnek” nevezte a gyanúsítást. Az OLAF szóvivője közölte, hogy nem szoktak információt adni, akár nyomoznak valamilyen ügyben, akár nem.

A Bankwatch civil szervezeti hálózat nevében Anna Roggenbuck arra szólította fel az EBB-t, hogy fagyassza be a hitel maradékának folyósítását, amíg nyilvánosan meg nem magyarázza az esetet. A pénzintézet a szerződéses kötelezettségeire hivatkozott a Politicónak és jelezte: amíg a feltételek teljesülnek, fizet.

Frissítés: A Budapest Airport Telexnek küldött állásfoglalása szerint rendelkezik elfogadott EBB-hitellel és körülbelül kétharmadát lehívta a repülőtéri fejlesztések végrehajtásához az EBB követelményeinek és a mindenkor hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően, beleértve a szükséges engedélyek beszerzését is. Az EBB említett vizsgálata a bank saját belső eljárásait vizsgálta a Budapest Airport beruházásai kapcsán. A jelentés nem tartalmi, csupán eljárásbeli kifogásokat állapított meg.

A Budapest Airport a hivatalos panaszkezelési mechanizmus kezdetétől külső szereplőként vett részt a folyamatban, és teljes mértékben együttműködött, minden szükséges információt, dokumentumot rendelkezésre bocsátott. (Az eljárás egyébként nem kivételes vagy különös abból a szempontból, hogy jelenleg is számos európai országban zajlik hasonló vizsgálat EBB-beruházások kapcsán.) A Budapest Airport az EBB auditján felmerült valamennyi kérdést tisztázta a bankkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!