Kubában akkora az élelmezési válság, hogy most először segítséget kértek az ENSZ-től

2024. március 1. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Kuba a fennállása során először sürgős segítséget kért az ENSZ alá tartozó Világélelmezési Programtól (WFP), mert az országban akkora az élelmezési válság, hogy a hét év alatti gyerekeknek nem tudnak tejet biztosítani. A szervezet már meg is kezdte a tejpor szállítását az országba, amelyből 144 tonna már meg is érkezett, ezt állami raktárakból osztják ki fejadagokban – írja az El País.

A kubai kormány hivatalosan nem közölt semmit a segítségkérésről, a WFP jelezte, hogy hivatalos segítségkérés érkezett hozzájuk onnan még tavaly év végén. A kubai lakosságot sújtó élelmiszerhiány nem újdonság, évek óta folyamatosak az ellátási problémák, hiány van bizonyos élelmiszerekből és gyógyszerekből, és tavaly már annyira rossz volt a helyzet, hogy a nemzeti ünnepnek számító májusi parádét is lemondták. Idén év elején a benzin ára is 400 százalékkal emelkedett.

Kubában konkrétan a tejjel sem most van először probléma, eleve sokatmondó, hogy azt az országban eddig is a kormány osztotta ki, és csak a hét év alatti gyerekek, valamint a különleges szükségletűek kaphattak belőle. Februárban egy miniszter már beismerte, hogy a gyerekek február 5-e óta nem kaptak tejet az országban, és még ebben a hónapban kaptak egy segélycsomagot Brazíliából és Spanyolországból is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!