400 százalékos benzináremelés jön Kubában

2024. január 9. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Februártól 25 pesóról (361 Ft) 132 pesóra (1908 Ft) emelkedik a benzin ára Kubában, írja a BBC. A nehéz gazdasági helyzetbe került országban minden üzemanyag árában hasonló növekedés várható, illetve 25 százalékkal megemelik a villanyszámlát, és a gázért is többet kell majd fizetni.

Annyira rossz helyzetben van Kuba, hogy megnyitnak 29 olyan benzinkutat, ahol kizárólag amerikai dollárral lehet majd fizetni, így gyűjtenének arra pénzt, hogy üzemanyagot vehessenek az országnak a nemzetközi piacon.

Kuba kommunista kormánya ugyan azzal védekezik, hogy a világon itt volt az egyik legolcsóbb tankolni, de szakértők közben arra is figyelmeztetnek, hogy az ottani fizetésekhez képest már az eddigi árazás is drágának számított. Az áremelés azért is érdekes, mert Kubában csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hogy saját autójuk vagy motorjuk legyen.

Az országban egyébként évek óta folyamatosak az ellátási problémák, hiány van bizonyos élelmiszerekből és gyógyszerekből, és tavaly már annyira rossz volt a helyzet, hogy a nemzeti ünnepnek számító májusi parádét is lemondták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!