A lengyelek hozzáférhetnek 137 milliárd eurónyi, eddig blokkolt uniós forráshoz

2024. február 29. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország elfogadta a megfelelő jogállamisági reformokat és több szempontból megszilárdította az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezért hozzáférnek 137 milliárd eurónyi forráshoz – jelentette be közleményében az Európai Bizottság. (A döntés hátteréről korábban itt írtunk.)

Az uniós testület átnézte a helyreállítási alapra (RRF) benyújtott első lengyel kifizetési kérelmet. Arra jutott, hogy Lengyelország „megfelelően teljesítette azt a két szupermérföldkövet, amelyek a bírókra vonatkozó fegyelmi rendszer reformjához és ezáltal a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének több szempontból történő megerősítéséhez kapcsolódtak”.

Az is ilyen szupermérföldkő volt, hogy beüzemelték az Arachne nevű informatikai rendszert, ami a tagállamok ellenőrzési és kontrollrendszereit támogatja, így erősíti a csalás elleni védelmet.

Ha a tagállamok is elfogadják a Bizottság döntését, akkor Lengyelország megkaphat 6,3 milliárd eurót abból az 59,8 milliárd, ami az RRF-ből jár nekik. Ezen felül az testület szerint az ország 76,5 milliárd euróhoz férhet hozzá a 2021–2027-es kohéziós politikai, az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra-alapból finanszírozott, illetve a belügyi alapokból finanszírozott programokra.

A magyar kormánynak 27 szupermérföldkövet kell teljesítenie, ezekből eddig gyakorlatilag négyet pipáltatott ki biztosan az igazságügyi reformmal. Így még nem adhat be olyan kifizetési kérelmet, amelyre a lengyelek a 6,3 milliárd eurót megkaphatják, csak egy kerülőutas előleget utaltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!