Novemberben távozik posztjáról a republikánusok 82 éves szenátusi vezetője

2024. február 28. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben távozik posztjáról Mitch McConnell, a történelem leghosszabb ideje hivatalban lévő szenátusi vezetője, aki csaknem két évtizeden át megőrizte hatalmát a Republikánus Pártban, írja az AP.

McConnell a múlt héten töltötte be 82. életévét, döntését azzal indokolta, hogy ideje átadni a stafétabotot a fiatalabb generációnak. Csapata szerint a döntésnek semmi köze McConnell egészségi állapotához, sőt a 2027 januárjában lejáró szenátusi mandátumát szeretné végig kitölteni.

McConnell egészségi állapotával kapcsolatban azután merültek fel kérdések, hogy 2023 elején elesett, agyrázkódást és bordatörést szenvedett. Kórházba került, és több hétig rehabilitációra kényszerült. Ezután 2023. júliusban egy mondat közepén lefagyott, és nagyjából harminc másodpercig nem szólalt meg. Ekkor a kollégái körbevették, egyikük pedig azt kérdezte tőle halkan: „Hé, Mitch, akarsz még valamit mondani a sajtónak? Vagy menjünk vissza az irodádba?” McConnell nem válaszolt, ezért elvezették.

Ez a jelenet egy hónappal később megismétlődött, ekkor McConnellnek egy kérdésre kellett volna válaszolnia, de miután többször visszakérdezett és kérte a riportert, hogy ismételje el a kérdést hangosabban, válaszadás helyett hirtelen megállt, és kifejezéstelen arccal a semmibe révedt. Ekkor egy kollégája lépett oda hozzá, és azt kérdezte: „Hallotta a kérdést, szenátor? Újraindul 2026-ban?”. McConnell nem válaszolt, ezért a kollégája jelezte az újságíróknak, hogy „szükségük lesz egy percre”, egy másik segítője is odalépett hozzá, és halkan beszéltek a politikushoz, mire – nagyjából fél perc után – McConnell reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!