Akár 10 százalékkal is magasabbak lehetnek a Ryanair jegyei nyáron

2024. február 26. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója azt mondta, hogy az utasoknak magasabb viteldíjakkal kell majd számolniuk a nyáron az új Boeing gépek késedelme miatt, írja a BBC. A jegyárak akár 10 százalékkal is drágulhatnak majd.

O'Leary szerint márciusig 57 darab Boeing 737 Max 8200-as leszállítása lenne esedékes, de csak 40-45 érkezhet meg időben a nyári szezonra.

A Boeinget azóta vizsgálják, hogy januárban az Alaska Airlines egyik ilyen típusú repülőgépének a levegőben kiszakadt a vészkijárata. A balesetben senki nem sérült meg, de a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania. Ennek eredményeként az amerikai gyártót szabályozó hatóság megvizsgálta a típust, és komoly aggodalmát fejezte ki a repülőgépek minőségellenőrzése miatt. Így a Boeing egyelőre alacsonyabb kapacitáson gyárthatja a gépeit, mint ahogy azt előzetesen tervezte.

O'Leary szerint mivel a Ryanair spórol az üzemanyaggal, az így megtakarított költségek miatt a díjnövekedés nem lesz olyan drasztikus, mint például 2023-ban volt, amikor 17 százalékot dobott rá a jegyárakra.

A vezérigazgató szerint néhány más légitársaság is kapacitáskorlátokkal rendelkezik a csúszások miatt. A Pratt & Whitney hajtóművekkel kapcsolatos probléma például számos olyan Airbus gép gyártását és üzemeltetését érintette, amelyet más légitársaságok, például a Wizz Air is használ. O'Leary azt mondta újságíróknak, hogy ezen a nyáron Európa-szerte magasabb viteldíjakra kell számítani.

A Ryanair eredeti előrejelzése a 2025. március végéig tartó évre az volt, hogy 205 millió utast szállít majd, szemben az előző 12 hónap 183,5 milliójával. O'Leary azt is mondta: kevesebb repülőgéppel talán 200 millióra kell csökkenteniük ezt az előre tervezett 205 milliót. „Ha a kapacitás növekedni tudna, szerintem a viteldíjak csökkennének” – tette hozzá.

A légitársaság főnöke többször is támogatta a Boeing felső vezetését, de bírálta a repülőgépgyártó minőségellenőrzési szabványait.

A Boeing szóvivője elmondta: „kommunikálunk az ügyfelekkel arról, hogy egyes szállítási ütemezések változhatnak, mivel időbe telik annak biztosítása, hogy minden általunk szállított repülőgép jó minőségű legyen, és megfeleljen minden ügyfél- és szabályozási követelménynek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!