Nem hittem a szememnek, perceken belül égett az egész háztömb

Legfontosabb

2024. február 24. – 22:31

Nem hittem a szememnek, perceken belül égett az egész háztömb
A kiégett valenciai ház 2024. február 23-án – Fotó: Jose Jordan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Csütörtök késő délután kigyulladt egy tizennégy emeletes lakóház a Valenciában található Campanar negyedben, és nagyjából fél óra alatt szinte az egész épületet ellepték a lángok. A tűzoltók éjjel is küzdöttek a lángok megfékezésével, amit az erős szél is nehezített. A falak úgy átforrósodtak, hogy még pénteken se tudtak bejutni minden emeletre.

A tűzben tíz ember meghalt, köztük egy négyfős család egy hároméves kisfiúval és egy kéthetes csecsemővel.

A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy pontosan hogyan is keletkezett a tűz a 4. emeleten. Viszont a szakértők szerint azért is terjedtek a lángok olyan gyorsan az épületben, mert annak szigetelése kifejezetten gyúlékony volt. A spanyol közösség nagyon gyorsan összefogott, a kormány pedig támogatást ígér.

A portás lakásról lakásra járt, hogy figyelmeztessen a tűzre

„A teraszon beszéltem telefonon, és észrevettem a füstöt, ami egyre erősebb lett” – mesélte a BBC-nek egy ukrán nő, aki az egyik házban volt a tűz kezdetekor. Gala Kotova két éve menekült Spanyolországba az orosz–ukrán háború elől. A nő felhívta a portást, mert nem bízott benne, hogy megértik a tűzoltók, ha kihívja őket. A portás ekkor még nem tudott a tűzről. Kotova nem teketóriázott, felkapta azt, amit talált, fogta a fiát és az útlevelüket, és kiszaladt az utcára. „Minden nagyon gyorsan égett, és a szél segített a tüzet szétteríteni az épületen” – mondta.

A város egyik leggazdagabb környékén a 2008-as években épült házban 138 lakás van, nagyjából 450-en laktak itt. A tűzoltókat helyi idő szerint fél hat körül értesítették. Az El País beszámolója szerint a lángok az egész homlokzatot felperzselték, és az épület mellett is felcsaptak a szél miatt. A spanyol meteorológiai szolgálat szerint a kikötővárosban csütörtök délután akár 60 km/órás sebességű szél fújt.

Egy Manuel nevű helyi lakos a BBC-nek azt mondta, hogy csak az édesanyját és a szomszédait tudta figyelmeztetni, majd kiszaladt az épületből. Egy helyi szálloda adott menedéket neki és édesanyjának.

„Szerencsénk van. Vannak, akik hívogatják a gyerekeiket, akik nem veszik fel a telefont” – mondta.

A helyi beszámolók és az internetre feltöltött videók alapján többen az erkélyekre szorultak, ahonnan az embereket a tűzoltók darukkal mentették ki. „Hallottam, ahogy az üveg betörik, lehetett hallani, ahogy a dolgok felrobbannak, és lehetett látni, ahogy az épület darabjai leesnek. Embereket láthattunk az erkélyeken” – mondta a szomszédos háztömbök egyik lakója, Siena Swirte, aki szerint egész éjjel hallatszottak segélyszolgálatok szirénái.

A ház lakói szerint egyébként a portás, Julián negyed órán keresztül lakásról lakásra járt, és mindenkinek szólt, hogy hagyja el az épületet. „Ő egy kis hős” – tette hozzá Manuel. Az épülettűzben a tíz halálos áldozat mellett tizenöten megsérültek. Korábban egy embert eltűntként tartottak számon, de szombaton bejelentették, hogy az ő holttestét is megtalálták.

A sérültek között van egy hétéves kisgyerek és hét tűzoltó is, legalább tizenkét embert kellett kórházba szállítani. A helyszínen a mentőszolgálatok szerint a legtöbb embert füstmérgezés miatt kell kezelni, néhányaknak eltört a csontjuk. Az El País pénteken már arról írt, hogy többeket kiengedtek a kórházból.

Perceken belül lángolt az egész ház – de miért?

A hatóságok már pénteken megkezdték a vizsgálódást, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta a tüzet, és hogyan terjedhettek a lángok ennyire gyorsan az épületben. Pénteken azonban még olyan forró volt a kiégett ház, hogy csak a legalsó szintekre mehettek be az igazságügyi szakértők a tűzoltók kíséretében. A bíróság a lakók magánéletének védelmében elrendelte a nyomozás titkosítását.

A közelben élő Luis Ibanez a TVE-nek azt mondta, hogy kinézett az ablakon, és látta, hogy a lángok perceken belül elnyelték a háztömböt, „mintha csak parafából lett volna” az épület.

„Nem hittem a szememnek. A szemközti épület egész oldala lángokban állt”

mondta a szemtanú. Egy másik férfi szintén arról számolt be, hogy tíz perc alatt már az egész homlokzat lángokban állt.

Esther Puchades, a Valenciai Ipari Műszaki Mérnöki Főiskola alelnöke az Efe spanyol hírügynökségnek arról beszélt, hogy korábban megvizsgálta az épületet, és szerinte a gyúlékony szigetelés lehetővé tette a tűz gyors terjedését. Maga a burkolás poliuretán anyagból készült, amelyet a gyúlékonyságtól való félelem miatt már nem használnak széles körben. „Az ok, amiért az [épület] olyan gyorsan leégett, az ilyen típusú burkolatok miatt van” – mondta a spanyol sajtónak.

A tűz a negyedik emeletről kiindulva gyorsan terjedt a tizennégy emeletes épületben, tízen meghaltak, a többi lakót sikerült kimenekíteni. A fotó 2024. február 22-én este készült az akkor még lángoló házról – Fotó: Jose Jordan / AFP
A tűz a negyedik emeletről kiindulva gyorsan terjedt a tizennégy emeletes épületben, tízen meghaltak, a többi lakót sikerült kimenekíteni. A fotó 2024. február 22-én este készült az akkor még lángoló házról – Fotó: Jose Jordan / AFP

Ráadásul a külső borítás mögött általában van egy légtér, amely hatékonyabbá teszi a szigetelést és megakadályozza, hogy a fal nedvesedjen. Luis Sendra, a valenciai építészszövetség munkatársa szerint az épületnél használt módszer „kéményhatást” okozhat, ami elősegíti a tűz gyorsabb terjedését – írja a BBC. A burkolásnál használt gyúlékony szigetelőanyagok vezettek a londoni Grenfell Tower leégéséhez is 2017-ben. Akkor 72 ember halt meg.

Egy 2007-ben megjelent, a valenciai épületet reklámozó videóban arról volt szó, hogy a külső burkolata egy „innovatív anyaggal” készült, ami „szigorú minőségi ellenőrzésen” esett át. Az ingatlanfejlesztő Fbex 2005-ben, az ingatlanbuborék közepén kezdte meg az épület építését, de öt évvel később a cég csődöt jelentett, így most nehéz lesz megtalálni a felelősöket.

A szemtanúk között volt Loretta Calabrese is, aki egy pár méterrel arrébb lévő lakótömb tizennegyedik emeletén lakik. Ő éppen főzött, amikor meglátta, hogy az utca túloldalán fekete füst gomolyog. „A férjemmel lejöttünk megnézni – és perceken belül az egész épület lángokban állt. Olyan gyors volt” – mesélte. Most ő is fél, hogy valami hasonló történhet a házzal, ahol lakik.

„Nem tudtam aludni tegnap éjjel – arra gondoltam, hogy ez a mi épületünk lehetett volna. Én pedig olyan magasan lakom, hogy csapdába eshettem volna.”

A helyi lakosság megdöbbent, sokan aggódnak, hogy mindez máshol is megismétlődhet, olyan épületeknél, ahol még mindig hasonló burkolat van. A jelentések szerint ugyanis hiába tiltották be a fent leírt burkolást 2019-ben, a kormány nem kötelezte a házak kivitelezőit, hogy cseréljék is le ezeket.

Összefogott a közösség

Miután a ház összes lakója fedél nélkül maradt, a környék igyekszik összefogni az érdekükben. Jelenleg körülbelül 40-en szállnak meg Valenciában egy szállodában. Másokat a család és a barátok otthonai között osztottak szét. A legtöbb embernek most a nulláról kell újraépítenie az életét. Így van ez Gala Kotova esetében is, aki most másodszorra foghat neki ennek a feladatnak.

„Egyedül élek itt a gyerekemmel, és én vagyok az egyetlen ember, aki megint újjá tudja építeni mindazt, amit azután kezdtünk megteremteni, hogy elhagytuk Ukrajnát” – mondta. Kotovát meghatotta, hogy a helyi közösség mennyire gyorsan elkezdett támogatást szervezni. A leégett háztömbben több ukrán család lakott, és a Valenciában élő ukrán közösség most őket is segíti.

A közelben élők ruhákat adtak a tűzben otthonukat elvesztő lakóknak 2024. február 23-án – Fotó: Jose Jordan / AFP
A közelben élők ruhákat adtak a tűzben otthonukat elvesztő lakóknak 2024. február 23-án – Fotó: Jose Jordan / AFP

Pedro Sánchez miniszterelnök pénteken a helyszínre utazott, ahol találkozott a mentőszolgálattal és a hatóságokkal. „Spanyolország kormánya nevében és a spanyol társadalom egésze nevében szeretném kifejezni szolidaritásunkat, szeretetünket és empátiánkat a szörnyű tűz áldozatainak családjai felé” – mondta az elnök. Sánchez megköszönte a segélyszolgálatok munkáját is.

A helyi önkormányzat hivatalos gyásznapot rendelt el Valencia városában február 23-ra, és minden hivatalos eseményt töröltek. Carlos Mazón, Valencia tartomány elnöke kijelentette, hogy kormánya háromnapos regionális gyászt is elrendelt, és hétfőn rendkívüli ülésen döntenek arról, hogy 6-10 ezer eurós (kb. 2,3-3,9 millió forintos) közvetlen segélyt folyósítsanak a családoknak. Az érintettek az anyagi segítség mellett pszichológiai támogatásokat is igénybe vehetnek majd.

Valencia polgármestere, María José Catalá bejelentette, hogy az önkormányzat az érintettek rendelkezésére bocsát egy lakóépületet, amelyet a valenciai városi tanács nemrég vásárolt meg. „Jelenleg 131 olyan otthonunk van, ahol villany, víz és háztartási gépek vannak, és mindennel fel vannak szerelve, ami kellhet” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!