Többen meghaltak, miután a gyúlékony szigetelés miatt percek alatt teljesen kigyulladt egy társasház Valenciában

2024. február 22. – 22:41

Többen meghaltak, miután a gyúlékony szigetelés miatt percek alatt teljesen kigyulladt egy társasház Valenciában
Fotó: Eva Manez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök késő délután kigyulladt egy többemeletes lakóház a Valenciában található Campanar negyedben. A helyi beszámolók és az internetre feltöltött videók alapján a tűzoltók darukkal mentették ki az embereket az erkélyekről – írja a BBC. A Guardian péntek reggeli beszámolója szerint az épülettűzben legalább négy ember meghalt, 14-en megsérültek, 19 embert pedig még keresnek. A tűzoltók éjjel is küzdöttek a lángok megfékezésével, amit az erős szél is nehezített.

A sérültek között van egy hétéves kisgyerek és hat tűzoltó is, 12 embert kellett kórházba szállítani. A mentőszolgálatok szerint a legtöbbjüket füstmérgezés miatt kell kezelni.

A tűz a 14 emeletes épület negyedik szintjén ütött ki, és hamar elterjedt. A társasház, amiben a helyi médiajelentések szerint több mint 130 lakás volt, és összesen 450-en laktak benne, hamar „csontvázzá” vált. A lángok átterjedtek az egyik szomszédos épületre is.

Az El País egy mérnök nyilatkozata alapján arról írt, hogy a gyors terjedésben szerepet játszhatott, hogy a 2008-ban épült épületet habszigetelt alumíniumpanelek borították, ami remekül szigetel, de nagyon gyúlékony is.

Egy férfi, aki a második emeleten lakott, egy helyi tévécsatornának azt mondta, nagyjából tíz perc alatt az egész ház homlokzatát elborították a lángok.

Péntek reggelre az épületből már csak a fekete váz maradt meg, a helyi hatóságok mindenkinek azt javasolják, hogy kerüljék el a környéket, ahol egy rögtönzött kórházat is felhúztak, hogy elláthassák a sérülteket – írja a BBC tudósításában.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök az X-en azt írta: „Sokkolt a valenciai épületben történt szörnyű tűzeset... Szeretném kifejezni szolidaritásomat az összes érintett embernek, és elismerésemet a helyszínre vezényelt mentőszemélyzetnek”.

Valencia polgármestere bejelentette, hogy a városban hivatalos gyásznapokat hirdetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!