„Üdvözlet a megszállóknak” – újabb fontos orosz gépet lőttek le az ukránok

2024. február 24. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Valamivel több mint egy hónap alatt már a második orosz Berijev A–50-es légtérfigyelő katonai repülőgépet lőtte le az ukrán légvédelem péntek éjjel, egy nappal a 2022. február 24-én kirobban orosz-ukrán háború második évfordulója előtt. Az A–50-es megsemmisítését „Üdvözlet a megszállóknak” üzenettel osztotta meg Telegramon az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk, aki arra is utalt, hogy a gépet egy orosz ünnepen, a Haza védelmezőjének napján lőtték le.

Az orosz felderítőgépet a fronttól 200 km-re, orosz légtérben lőtték le Rosztov-na-Donu és Krasznodar között. Rövid időn belül ez a második elpusztított orosz A–50-es, korábban január 14-én lőtt le hasonló repülőt az ukrán légvédelem. Angol védelmi információk szerint Oroszország hat működőképes repülővel rendelkezhetett a típusból, írja a BBC, ami alapján harmadával csökkent a flottának ez a része.

Orosz Berijev A–50-es felderítőgép – Fotó: NORWEGIAN AIRFORCE / SCANPIX NORWAY / AFP
Orosz Berijev A–50-es felderítőgép – Fotó: NORWEGIAN AIRFORCE / SCANPIX NORWAY / AFP

A több száz millió dollárba kerülő A–50-es elvesztésének jelentőségéről a januári eset után írt Rácz András Oroszország-szakértő, aki szerint a típus „nagyon értékes, ritka repülőgép, általában 18-20 fős, erősen specializált személyzettel”. Rácz akkor azt is kiemelte, hogy a januári támadásban megsemmisített A–50-es és Il–22M mélyen az orosz vonalak mögött kapott találatot, ami meglepetés lehetett az oroszok számára, Ukrajna pedig most ezt ismételte meg.

Közben Kijevbe érkezett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az orosz-ukrán háború kirobbanásának második évfordulójára. „Minden korábbinál határozottabban állunk Ukrajna mellett. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag, morálisan. Addig, ameddig az ország nem lesz tényleg szabad” – írta a látogatás megkezdésekor X-en.

Von der Leyen mellet Kijevbe utazott Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Alexander De Croo belga kormányfő is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!