Az ukránok azt állítják, hogy lelőttek két ritka és értékes orosz katonai repülőgépet

2024. január 15. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna állítása szerint lelőttek két nagy értékű és ritka orosz repülőgépet, ami súlyos csapást jelent az orosz légierő számára. Az ukrán hadsereg hétfőn azt közölte, hogy légierejük megsemmisített egy Berijev A–50-es légtérfigyelő katonai repülőgépet és egy Iljusin Il–22M légi vezetési pontot az Azovi-tenger térségében. Kijev nem hozta nyilvánosságra, hogy a repülőgépeket milyen fegyverrendszerrel és hogyan találták el. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a két gép elvesztéséről szóló híreket – írta a Reuters.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka a Telegramon-oldalán számolt be az orosz gépek lelövéséről. „Hálás vagyok a légierőnek a tökéletesen megtervezett és végrehajtott műveletért az Azovi-tenger térségében” – írta. Az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat azt állította, hogy az Il–22-es javíthatatlanul megsérült.

Órákkal Zaluzsnij bejegyzése után egy orosz katonai blog, amely a légierő ügyeivel foglalkozik, képet tett közzé egy súlyosan sérült Il–22M típusú repülőgépről, amely állításuk szerint vissza tudott térni Oroszországba. A blogon „igazi hősökként” dicsérték a gép személyzetét. A közel 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Rybar katonai blogon azt írták: „Ez egy újabb sötét nap az orosz légierő és légvédelem számára.”

Egy Berijev A–50-es légtérfigyelő katonai repülőgép az orosz győzelem napi parádé próbáján Moszkva fölött 2020. június 20-án – Fotó: Sefa Karacan / 2020 Anadolu Agency / AFP
Egy Berijev A–50-es légtérfigyelő katonai repülőgép az orosz győzelem napi parádé próbáján Moszkva fölött 2020. június 20-án – Fotó: Sefa Karacan / 2020 Anadolu Agency / AFP

A brit védelmi minisztérium február 23-i tájékoztatója szerint Oroszország valószínűleg hat darab bevethető A–50-essel rendelkezik. A repülőgépek megépítése több százmillió dollárba kerülhetett – írta a BBC. Justin Bronk, a Royal United Services Institute (RUSI) védelmi és biztonsági agytröszt szakértője a BBC-nek azt mondta, hogy amennyiben beigazolódik az A–50-es elvesztése, „az operatív szempontból rendkívül jelentős és kínos veszteség” lenne az orosz légierő számára.

Rácz András Oroszország-szakértő a Facebook-oldalán azt írta, hogy az A–50-es és az Il–22M is kifejezetten ritka az orosz légierőben. Az A–50-esből kevesebb mint tíz működőképes példány létezik. „Nagyon értékes, ritka repülőgép, általában 18-20 fős, erősen specializált személyzettel” – írta. Hozzátette, hogy az orosz invázió kezdetén, 2022 februárjában az orosz légierő kettő darab A–50-est működtetett Belarusz légterében, ezek támogatták a Kijev és Észak-Ukrajna elleni hadműveleteket. A két gép közül az egyiket belorusz partizánok megrongálták 2023 tavaszán.

„A történet azért jelentős, mert mindkét gépet mélyen az orosz vonalak mögött találták el. Eddig nem volt ismert, hogy Ukrajnának lennének olyan légvédelmi eszközei, amelyek az Azovi-tenger felett repülő orosz gépeket is meg tudják támadni. A tegnap éjjeli támadásnál az, aki kiválasztotta a célokat, nagyon pontosan tudta, hogy mit csinál. Két, rendkívül értékes orosz gépet választott a meglepetésszerű támadás első célpontjainak. Nem pazarolta el az új képesség első alkalmazását holmi vadász- vagy támadó repülőgépekre, hanem kivárta, amíg két, igen ritka orosz eszközt is célba vehet” – írta Rácz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!