Első fokon életfogytiglant kapott a hírhedt szlovák maffiavezér, Sátor Lajos gyilkosa

2024. február 23. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a Specializált Büntetőbíróság H. Lehelt többek között Sátor Lajos meggyilkolása és Reisz Andor holttestének ledarálása miatt – írja a Paraméter.

H. Lehelt a dunaszerdahelyi maffia támogatása, Sátor Lajos meggyilkolása, Reisz Andor holttestének ledarálása, Karika Csaba likvidálása, D. János és L. Gellért holttestének elásása, valamint egy 1,5 millió eurós lopás miatt ítélték el.

A bíróság indoklása szerint „semmi nem indokolta az életfogytiglannál enyhébb büntetés kiszabását”. H. Lehel fellebbezést nyújt be.

Brutális bűncselekmények, vadállati gyilkossági módszerek

2016-ban H. Lehel önként jelentkezett a rendőrségen, és hajlandó volt tanúskodni a Sátor-féle dunaszerdahelyi bűnszervezet még élő tagjai ellen. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei ettől fogva együttműködő gyanúsítottként tartották számon, és szabadlábon maradhatott.

H. Lehel 2016 augusztusában ismerte be azt is, hogy 2010-ben ő lőtte le Sátor Lajost.

Ennek ellenére csak 2018 márciusában helyezték előzetes letartóztatásba őt és a fiát is, miután súlyosan bántalmazták H. Lehel akkori feleségét.

A nőt a dulakodás után az otthonukban tartott oroszlán elé vetették, de az oroszlán nem bántotta.

Két évvel később fel is mentették őket, mert bár egyértelmű volt, hogy gyilkossági kísérletet követtek el, az ügy két koronatanújának (Horváth bántalmazott felesége és egyik lánya) kihallgatása közben „a dunaszerdahelyi rendőrség olyan súlyos eljárásbeli hibákat vétett, hogy a törvénytelen módon rögzített vallomásokat a bírósági szakaszban nem lehetett felhasználni”.

H. Lehel és fia a vizsgálati fogságból is kiszabadult, de a férfi alig egy hetet lehetett szabadlábon. Az ügyészség ugyanis arra jutott, hogy a felesége ellen elkövetett bűncselekménnyel megszegte a hatóságokkal kötött alkut, ezért 2020 áprilisában újra előzetes letartóztatásba helyezték a dunaszerdahelyi maffiaügyek miatt.

A maffiaper azóta is húzódik, nemcsak H. Lehel egyre romló egészségügyi állapota miatt, de azért is, mert a Legfelsőbb Bíróság is visszadobta az ügyet a Specializált Büntetőbíróságra.

Az új büntetőper 2023 februárjában indult, és ebben az eljárásban H. már következetesen tagadta, hogy megölte volna Sátor Lajost, és minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A bíróság ennek ellenére minden vádpontban bűnösnek mondta ki.

A szenátus elnöke, Pamela Záleská hangsúlyozta:

„A bűncselekmények brutális mivolta, a ”vadállati„ gyilkossági módszerek, Reisz Andor holttestének feldarabolása és ledarálása, valamint az, hogy egyes sértetteknek saját sírjuk kiásását is végig kellett nézniük, egyszerűen nem teszik lehetővé a bíróság számára, hogy életfogytiglannál enyhébb büntetést szabjon ki.”

H. Lehelnek az ítélet szerint 1,5 millió eurós kártérítést kell fizetnie az UniCredit Bank számára, amely a 2003-as lopás károsultja. Ezen felül arra is kötelezték, hogy bizonyos meggyilkolt áldozatok ( L. Gellért, Sátor Lajos, Reisz Andor) gyerekei, illetve múltbéli házastársai számára egyenként 10 ezer eurós kártérítést fizessen ki.

H. Lehel védője fellebbezést nyújt be az ítélet minden megállapítása ellen.

Sátor Lajos neve az utóbbi években az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás, és a szintén 1999-ben Budapesten elkövetett Döcher-gyilkosság kapcsán jelent meg a magyar sajtóban. A Döcher-gyilkosság gyanúsítottját, „Tureket” ugyanis egy pasaréti bisztróban fogták el 2021-ben. Turek neve felmerült az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság kapcsán is, amikor egy étteremben kivégezték a Pápay-klán tíz tagját. Mint kiderült, a magyar maffiavezér, Turek megállapodott a szlovák maffiavezérrel, Sátor Lajossal, hogy megöletik egymás riválisait. Turek megkérte Sátort, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. A gyilkosságért cserébe pedig Sátor azt kérte Turektől, hogy végezze ki riválisait, a Pápay-klánt. Erről az ügyről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!