Másodszor is nitrogéngázzal végeznének ki egy elítéltet Alabamában

2024. február 22. – 05:59

Másolás

Vágólapra másolva

Alabama főügyésze szerdán arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy engedélyezze a második nitrogéngázas kivégzést is, miután a múlt hónapban először hajtottak végre halálbüntetést ezzel a módszerrel az Egyesült Államokban, írja a Reuters.

Kenneth Eugene Smitht 1988-ban egy lelkész, Charles Sennett bérelte fel egy közvetítőn keresztül ezer dollárért, hogy gyilkolják meg a feleségét. A férfin egyszer már megpróbálták végrehajtani a halálos ítéletet, de órákon át nem találtak megfelelő vénát, és így nem adták be neki a méreginjekciót.

A 2022-ben félbeszakadt kivégzés után Alabama kormányzója felfüggesztette az összes kivégzést az államban, utána döntöttek a nitrogéngázos módszerről.

A kivégzés nagyjából 22 percig tartott. Alabama azt állította, hogy az új nitrogéngázas módszer „talán a valaha volt leghumánusabb”, de szemtanúk beszámolói szerint egyáltalán nem ez volt a helyzet. Szerintük Smith vonaglott és görcsösen rángatózott, és a férfi lelkésze azt mondta, hogy a börtön személyzete is láthatóan meglepődött, mennyire rosszul alakultak a dolgok.

Azóta az EU és az ENSZ is hivatalosan elítélte a nitrogéngázas megoldást.

Alabama viszont az első sikeres kivégzés óta felajánlotta, hogy segítséget nyújt más államoknak, ha esetleg nitrogéngáz felhasználásával akarnának kivégzéseket végrehajtani.

Steve Marshall államügyész indítványt nyújtott be, amelyben azt kérte a bíróságtól, hogy engedélyezze az alabamai büntetés-végrehajtási intézetnek Alan Eugene Miller kivégzését. A férfit 2000-ben ítélték halálra, 1999-ben külön helyszíneken meggyilkolta három munkatársát. Ha jóváhagyják az indítványt, Kay Ivey kormányzó kitűz egy időpontot a kivégzésre.

Millert 2022-ben már ki akarták végezni, de egy, az utolsó pillanatban beeső jogi lépés késleltette a végrehajtást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!