Nem találtak vénát, megint félbe kellett szakítani egy kivégzést Alabamában

2022. november 22. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója hétfőn felfüggesztette az összes kivégzést az államban, miután a múlt héten megint nem tudtak végrehajtani egy halálos ítéletet – írja a New York Times. A kormányzó a kivégzési eljárás felülvizsgálatára szólított fel, miután idén több probléma merült fel a halálos injekciók beadásával.

Múlt hét csütörtökön ismét meghiúsult egy halálos ítélet végrehajtása Alabama államban. Az 57 éves Kenneth Eugene Smitht akarták kivégezni, akit 1988-ban egy lelkész ezer dollárért bérelt fel arra, hogy meggyilkolja a feleségét. A férj öngyilkos lett, mikor a nyomozás során ráterelődött a gyanú, Smith tettestársát 2010-ben végezték ki.

A mostani kivégzést azért kellett elnapolni, mert egy óra próbálkozás után sem találtak megfelelő vénát a méreginjekció beadásához, és lejárt a kivégzés végrehajtására éjfélig kiszabott határidő.

A halálra ítélt Kenneth Smith – Fotó: AFP
A halálra ítélt Kenneth Smith – Fotó: AFP

Idén már másodszor hiúsult meg „technikai okokból” a halálos ítélet végrehajtása Alabama államban. Szeptemberben azért kellett leállítani egy kivégzést, mert az elítélt több órán keresztül volt kikötözve, de nem találtak rajta vénát. Júliusban hasonló okok miatt három órán keresztül próbálkoztak, míg végül sikerült végrehajtani egy halálos ítéletet.

Kay Ivey azt mondta, a felülvizsgálatra az elítélt bűnözők áldozatainak és azok családjának érdekében van szükség. A kormányzó azt mondta: „Egyszerűen nem tudom jó lelkiismerettel egy újabb áldozat családját igazságot és lezárást keresve Holmanba vinni, amíg nem vagyok biztos abban, hogy végre tudjuk hajtani a törvényes ítéletet.”

Kay Ivey felkérte az állam főügyészét, hogy vonja vissza két folyamatban lévő kivégzési időpont iránti kérelmét, és ne kérjen több ilyet, amíg a vizsgálat véget nem ér. A kormányzó arra utasította a börtönök tisztviselőit, hogy vizsgálják felül a kivégzési protokollokat. Ivey szerint az ügyben nem a börtönben vagy a bűnüldöző szerveknél dolgozók a hibásak, a problémákat inkább a „jogi taktikák és a rendszert eltérítő bűnözők” okozzák.

A halálraítéltek ügyvédei röviddel a kivégzés előtt gyakran fellebbeznek, hogy megpróbálják késleltetni vagy leállítani a kivégzést. A két legutóbbi alabamai kivégzésnél ezek a fellebbezések az éjszakába nyúltak, ami azt jelenti, hogy miután a legfelsőbb bíróság elutasította őket, a börtönök tisztviselőinek kevesebb idejük maradt a kivégzések végrehajtására, mielőtt az éjfélig szóló határidő lejárt volna. Az ügyvédek ugyanakkor azt állítják: nem ők és a halálra ítélt rabok a hibásak abban, hogy a kivégzésnél több órán át nem találják az elítélt vénáját.

Leonidas G. Koniaris, az Indiana University School of Medicine sebészprofesszora azt mondta: több tényező nehezítheti meg a vénákhoz való hozzáférést. Ilyen lehet a fogoly súlya, de a korábbi drogfogyasztás és az életkora is megnehezítheti a halálos injekció beadását. Koniaris szerint néhány embernek az átlagosnál kisebbek a vénái, és a rabok lekötözése is megnehezítheti az eljárást.

Ha a börtönőrök nem tudnak könnyen hozzáférni egy vénához, gyakran a központi vénába vezetik a tűt, amely nagyobb és hosszabb, és a nyakba, a mellkasba vagy az ágyékba vezetik be a tűt. Egy 2018-as kivégzésnél nem tudtak vénát szúrni az egyik halálraítélten, így ő végül tavaly természetes halállal halt meg a börtönben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!