Az EU és az ENSZ is elítéli a nitrogéngázas alabamai kivégzést

2024. január 26. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ és az EU is az aggályaikat fejezték ki Kenneth Eugene Smith csütörtöki kivégzése miatt, amit nitrogéngázzal hajtott végre Alabama államaírja a BBC.

Szemtanúk szerint Smith legalább tíz percig eszméleténél volt, amikor a gázmaszkjába a nitrogént pumpálták, a férfi pedig a rögzítések ellenére vadul rángatózott.

Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a nitrogéngázas megoldással „komoly aggályai” vannak, és szerinte az eljárás kegyetlen, embertelen és megalázó.

Az Európai Unió közleménye szerint ez a megoldás egy „különösen kegyetlen és szokatlan büntetés.” Az EU-szöveg hangsúlyozza, hogy az unió ellenzi a kivégzés minden fajtáját, és arra kérte az Egyesült Államokat, hogy függessze fel a szokást.

A hivatalos adatok szerint a kivégzés több mint harminc percen át tartott, a folyamat helyi idő szerint 19 óra 53-kor indult, majd 20 óra 25-kor volt vége. Smith utolsó szavai a következők voltak:

Ma este Alabama miatt az emberiség egy lépést tett hátra. Szeretettel, békével, fénnyel távozom. Köszönöm, hogy támogattatok. Szeretem mindannyiótokat.

Smitht és társát 1988-ban egy lelkész, Charles Sennett bérelte fel egy közvetítőn keresztül ezer dollárért, hogy gyilkolják meg a feleségét. Az elkövetők az utasításoknak megfelelően úgy tettek, mintha be akartak volna törni a házba, majd ott megkéselték Elisabeth Sennettet. Smitht 1996-ban ítélték halálra.

A férfin egyszer már megpróbálták végrehajtani a halálos ítéletet, de órákon át nem találtak megfelelő vénát, és így nem adták be neki a méreginjekciót. A 2022-ben félbeszakadt kivégzés után Alabama kormányzója felfüggesztette az összes kivégzést az államban, utána döntöttek a nitrogéngázos módszerről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!