Zaporizzsját támadják az orosz csapatok, Oroszország szerint az ukránok megmérgeztek két orosz kormányzót

2024. február 19. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezek voltak a legfontosabb hírek az ukrajnai háborúban hétfőn:

  • Hevesen támadták hétfőn az orosz csapatok a déli Zaporizzsjai régiót – idézte az AFP az ukrán hadsereg szóvivőjét. Ez azután történik, hogy az oroszok szombaton bevonultak Avgyijivkába és teljes mértékben az ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai várost, ami a legnagyobb orosz győzelem Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta. (Guardian)
  • Az orosz védelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy Ukrajna korábban megmérgezte az ukrajnai Herszon és Luhanszk régiók Moszkva által beiktatott kormányzóit, bár mindketten még életben voltak. Egy online tájékoztatóban Moszkva közölte, hogy Ukrajna 2022 augusztusában mérgezte meg a Moszkva által kinevezett herszoni vezetőt, Vlagyimir Szaldót, 2023 decemberében pedig Leonyid Pasecsnik luhanszki kormányzót. (Guardian)
  • Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán – jelentette ki hétfőn Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes. „A határblokád közvetlen fenyegetést jelent egy védekező ország biztonságára. Az ilyen akciók kedvezőtlen hatással vannak a közös szembenállásra ellenségünkkel, amelynek neve Oroszország” – írta a politikus a Facebookon. Az illetékes minisztérium szerint jelenleg hat ellenőrzőpont van lezárva a határ lengyel oldalán. „A legkritikusabb a helyzet a Dorohusk-Jahodin ellenőrző pontnál, ahol teljesen leállt a kamionforgalom” – közölte a miniszter helyettese. (MTI)
  • „Putyin megölte a férjemet” – mondta hétfőn közzétett videóüzenetében Julija Navalnaja, a pénteken meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegye. „Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját. Folytatom a harcot az országunkért. És arra kérek mindenkit, hogy álljanak mellém” – mondta. „Én nem félek, ti se féljetek” – zárta beszédét Navalnij özvegye. (Részletek itt)
  • Japánban tárgyalt Ukrajna újjáépítéséről Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn; a konferencián Japán kétoldalú adóügyi megállapodás megkötését ígérte és a japán vállalkozások további támogatását. (MTI)
  • Finnország több mint 300 új lőtér megnyitását tervezik, hogy ezzel is a honvédelemre ösztönözzék az állampolgárokat. A finn kormány tervei szerint 2030-ra a lőterek száma körülbelül 1000-re nő, és azt remélik, hogy a lövészet olyan népszerű sportággá válhat az országban, mint a futball vagy a jégkorong. (Guardian)
  • Egy 33 éves férfi holttestét találták meg, lőtt sebekkel az alicantei Villajoyosa településén egy garázsfeljárón február 13-án. Az orosz TASZSZ szerint a holttest Makszim Kuzminové. Az orosz lap úgy értesült, Kuzminovnak az utóbbi időben alkohol- és drogproblémái is voltak. A szomszédok szerint gyakran kiabált, sokszor volt részeg, és sokat beszélt a múltjáról is. Kuzminov azért lett híres, mert tavaly augusztusban egy helikopterrel dezertált Ukrajnába az orosz légierőből. Kérdéses persze, hogy biztos az ő holttestét találtak-e meg. Ugyanis információk szerint Kuzminov 28 éves volt, mikor dezertált, míg a TASZSZ egy 33 éves férfit emleget. (Pénzcentrum)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország kihasználja, hogy akadoznak a nyugati segélyek. Azokon a pontokon, amikre az orosz erők összpontosítanak, rendkívül súlyos helyzet alakult ki. Meggyőződése, hogy az amerikai kongresszus jóvá fogja hagyni az újabb katonai segélycsomagot, és Kanada 800 drónt adományozott Ukrajnának, 95 millió kanadai dollár értékben. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!