Putyin Tucker Carlsonról: Azt hittem, kemény kérdéseket fog feltenni, nem élveztem annyira az interjút

2024. február 15. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogy őszinte legyek, azt hittem, agresszív lesz, és úgynevezett kemény kérdéseket tesz majd fel. Erre nemcsak felkészültem, hanem akartam is, mert ez lehetőséget adott volna arra, hogy hasonlóan éles válaszokkal reagáljak” – mondta szerda esti televíziós interjújában Vlagyimir Putyin orosz elnök a Tucker Carlsonnal készült interjú kapcsán.

Putyin szerdai kijelentéseit az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ és többek között a Guardian is szemlézte. Az orosz elnökkel készült interjú Tucker Carlsonra vonatkozó részletének leirata a Kreml hivatalos oldalán is olvasható.

A Fox News egykori sztárműsorvezetője, az összeesküvés-elméletekkel szimpatizáló altright világ ikonja múlt hét csütörtökön készített kétórás interjút az orosz elnökkel Moszkvában. Az interjú eleve furán kezdődött, Carlson első kérdésére Putyin visszakérdezett, hogy „ez egy talk show, vagy komoly beszélgetés?”, majd félórás történelmi fejtegetésbe kezdett, amit az amerikai riporter nem is tudott félbeszakítani. Az interjút ebben a cikkben foglaltuk össze, mint írtuk, nagy újdonságokat nem tartalmazott, gyakorlatilag csak arra volt jó, hogy Putyin újra összefoglalhassa az ukrajnai invázióval kapcsolatos nézeteit. Putyin egyes kijelentéseinek valóságtartalmát ebben a cikkben ellenőriztük.

Carlson volt az első amerikai újságíró, akinek Putyin interjút adott, mióta 2022 februárjában „különleges katonai hadműveletet” indított Ukrajna ellen, annak ellenére, hogy – ahogy azt a Kreml is megerősítette – rendszeresen kap megkereséseket a nyugati médiától. A Kreml szerint az orosz elnök azért egyezett bele az interjúba Carlsonnal, mert szerinte a Fox News korábbi műsorvezetőjének megközelítése különbözik a nyugati hírcsatornák „egyoldalú” tudósításától.

Carlsont az interjú után rengeteg kritika érte, amiért kerülte a kényes kérdéseket. A jelek szerint pontosan ez volt vele a baja Putyinnak is.

„Többször megpróbált félbeszakítani, de nyugati újságíró létére meglepő módon mégis türelmes maradt, és végighallgatta hosszas monológjaimat, különösen, amikor a történelemről beszéltem. Nem adott okot arra, hogy megtegyem, amire felkészültem.

Ezért van az, hogy az igazat megvallva nem élveztem teljesen azt az interjút” – mondta Putyin a Pavel Zarubinnak adott interjúban szerda este.

Hozzátette, azt, hogy végül mennyire lett informatív a beszélgetés, a nézőknek kell megítélnie. Zarubikin felvetésére, hogy az interjú után szankciókkal sújthatják, vagy akár le is tartóztathatják Carlsont az Egyesült Államokban (erre egyébként semmi nem utal, csupán pletyka szintjén terjed), Putyin azt válaszolta:

„Carlson számára ez nem lenne jó. Sajnálom őt, de ez az ő döntése volt. Tudta, hogy mit csinál. Másrészt ez egy jó lehetőség lehetne arra, hogy az emberek világszerte megismerjék a modern »liberális demokratikus« diktatúra valódi természetét, amelyet állítólag az Egyesült Államok jelenlegi uralkodó osztálya képvisel. Ez felfedné annak valódi arcát”.

Tucker Carlson egyelőre nem reagált az orosz elnök kijelentéseire.

Ebben a szerdai interjúban mondta azt Putyin, hogy Bident támogatja Trumppal szemben az amerikai elnökválasztáson, mert Biden „tapasztaltabb, kiszámíthatóbb ember, régi vágású politikus”. A vállaltan Putyin-barát Trump erre azt reagálta, bóknak veszi az orosz elnök szavait. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!