Fact-check: Tényleg harcolt a második világháborúban Zelenszkij apja, ahogy Putyin állította?

2024. február 9. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kétórás interjút adott Tucker Carlsonnak Vlagyimir Putyin orosz elnök, amiben sok, erősen kérdőjeles állítást tett Ukrajna történelmével és az orosz-ukrán háború kirobbanásával kapcsolatban. Ezek között ott volt az is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök apja katona volt a frontvonalon a fasiszták ellen – ez minden bizonnyal a második világháborúra utal. Csakhogy Zelenszkij apja a második világháború kitörése után született.

„Az apja a fasiszták, a nácik ellen harcolt a második világháborúban. Egyszer beszéltem vele erről. Azt mondtam: Volodimir, mit csinálsz? Miért támogatod a neonácikat ma Ukrajnában, amikor az apád a fasizmus ellen küzdött, az élvonalban harcoló katona volt?” – mondta az orosz elnök.

Olekszandr Zelenszkij azonban a második világháború után, 1947. december 23-án született, tudós, 1972-ben kitüntetéssel diplomázott a Krivyi Rih Bányászati és Ércintézet villamosmérnöki karán. 1995 óta a Krivyi Rih Nemzeti Egyetem Krivij Rih Gazdasági Intézetének Informatikai és Információs Technológiai Tanszékének vezetője volt. Soha nem volt katona a frontvonalban.

Putyin valószínűleg Zelenszkij nagyapjára gondolhatott, Szemjon Ivanovics Zelenszkijre, aki 1924-ben született, és a Szovjetunió Vörös Hadseregében harcolt a második világháború alatt. Ő valóban védte Ukrajnát a náciktól, ezt maga Zelenszkij is kiemelte.

„Köszönöm, hogy a nácizmus embertelen ideológiája örökre a múlté. Köszönet azoknak, akik a nácizmus ellen harcoltak – és nyertek” – mondta.

Zelenszkij dédapja és nagyapja, valamint nagyapjának három testvére mind a szovjet hadseregben harcoltak, de a nagyapja volt az egyetlen, aki hazatért. A háború után Szemjon a Krivoy Rog-i rendőrségnél szolgált.

Putyin egyébként gyakran felhasználja a „nácitlanítás” propagandáját Ukrajna lerohanásának indokaként, pedig Zelenszkij maga is zsidó, és sok rokonát megölték a nácik a holokauszt során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!