Rakétatámadás érte a közép-ukrajnai Dnyipro városát

2024. február 13. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Észtország szerint hamar nem, de a következő évtizedben katonai konfrontációra készülhet a nyugattal Oroszország – ezt az Észt Külügyi Hírszerző Szolgálat közölte. A Reuters szerint egy gyarapodik azoknak a nyugati tisztviselőknek a száma, akik úgy vélik, hogy Oroszország katonai fenyegetést jelent a NATO keleti szárnya mentén fekvő országokra. Az észt hírszerzés azért gondolja, hogy az oroszok ilyesmire készülhetnek, mert úgy tudják, szeretnék megduplázni a NATO-tag Finnországgal, valamint a balti államokkal (Észtországgal, Litvániával és Lettországgal) határos területeken állomásozó erők számát.

Az orosz-ukrán háború további fontos hírei keddről:

  • Szijjártó Péter külügyminiszter hétfői horvátországi látogatásán azt mondta egy interjúban, hogy „Magyarország ellenzi hogy az EU a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik ellen vezessen be szankciókat”, illetve kitért arra is, hogy „Oroszország nem jelent biztonsági fenyegetést egyetlen NATO-tagországra sem”. (Telex)
  • Az Egyesült Államok szenátusa megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely 61 milliárd dolláros segélyt irányoz elő Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a döntést. A támogatás sorsa azonban ettől még nem dőlt el: az izraeli támogatást és humanitárius segélyt is magában foglaló csomagnak át kell mennie a képviselőházon, ahol a republikánus házelnök már előre jelezte, el fogják kaszálni. Erről szóló cikkünket bővebben itt olvashatja.
  • Ukrán tisztviselők szerint rakétatámadás érte kedden a közép-ukrajnai Dnyipro városát. A támadás során megrongálódott egy erőmű és többen víz nélkül maradtak.
  • Az ukránok szerint az orosz erők Starlink műholdas terminálokat vásárolnak arab országokban, hogy a hadtéren használhassák őket. A hírt Oroszország még nem kommentálta. (Guardian)
  • Az International Institute for Strategic Studies (IISS) hadászati think tank szerint Oroszország több mint 3000 harckocsit veszített Ukrajna támadása során – ami megegyezik a háború előtti teljes aktív készletével –, de jelenleg is elég gyengébb minőségű páncélozott jármű van a raktárban az évekig tartó pótlásokhoz. Ukrajna is súlyos veszteségeket szenvedett az invázió 2022 februári kezdete óta, de a nyugati katonai utánpótlás lehetővé tette számára a készletek fenntartását, miközben javította a minőséget. (Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!