Lukasenko nagyon könnyűvé tette a hadsereg bevetését a civil tüntetők ellen

2024. február 6. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A hadsereget is be lehet vetni fegyverrel a civilek ellen Belaruszban – derült ki abból a rendeletből, amelyet az országot 30 éve vezető Alekszandr Lukasenko adott ki. A február 3-án életbe lépett szabályozás nagyon megkönnyíti a hadsereg felhasználását az elnökkel szembeni megmozdulásokra is – írta a Lengyelországból működtetett belarusz Belsat.eu.

Lukasenkóval szemben 2020 augusztusától hónapokig tartó százezres tüntetések zajlottak, miután az elnök hatodszor is 80 százalék körüli eredménnyel nyerte meg az elnökválasztást. A tüntetéseket végül – Moszkva csendes jóváhagyása mellett – Lukasenko leverte a rendőrség különleges egységeivel, a belügyi erőkkel és a hadsereggel, bár utóbbi az akkori szabályozás szerint lényegében nem is lett volna bevethető.

Azóta fokozatosan teremtette meg Lukasenko a hadsereg felhasználásának jogi lehetőségeit, ebben jelent újabb lépést a február 1-jei keltezésű, 37-es rendelet, amely nemcsak bevethetővé teszi a hadsereget akár csak szabálysértőkkel szemben, de leveszi a felelősséget is a katonákról a fegyver használatáért.

A módosítás előtt a vonatkozó törvény szerint a szolgálatot teljesítő katona a fizikai erőszak, a fegyver használatáért elvileg felelősségre volt vonható.

A rendeletben megfogalmazott módosítás kimondja: „a szolgálatot teljesítő katonát nem terheli felelősség az okozott sérülésekért”, amennyiben a fegyver használata az előírásoknak megfelelően történt.

Lukasenko korábban a belügyi erőkre, a rendőrség gyors reagálású egységeire (SZOBR) támaszkodott, 2020 óta a súlypont a hadseregre helyeződött át. Ezt erősíti a jelenlegi törvény is, amely újabb eszköz lehet a kezében a 2020-as tiltakozásokhoz hasonló megmozdulások ellen.

Belaruszban az ellenzéki vezetők nagy része börtönben van vagy külföldre kényszerült, ahogyan átlagos civilek akár százezret meghaladó tömege is. Tüntetések nincsenek, ám a hatóságok így is folyamatosan göngyölítenek fel ellenzéki szervezkedéssel gyanúsított csetcsoportok tagjait – például, akik a bebörtönzöttek rászoruló rokonainak vagy a már kiszabadult, de munkájától megfosztott volt politikai foglyoknak állítanak össze élelmiszercsomagokat. (Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Januárban másfél száz embert érintő házkutatást hajtottak végre országszerte. Lukasenko hatalmát belülről, 2020-hoz hasonló megmozdulás bizonyosan nem fenyegeti, helyette inkább szövetségesére, Moszkvára kell figyelnie: az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első szakaszában Belarusz felvonulási területet adott az orosz hadseregnek, ezzel párhuzamosan egyre közvetlenebb lett az orosz irányítás a belarusz szolgálatoknál is, ahová egyre több orosz szakértő érkezett. Az orosz befolyásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!