Megölte apját, lábasban mutogatta a levágott fejét a YouTube-on egy amerikai szélsőjobboldali

2024. február 1. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda este az amerikai rendőrség letartóztatott egy Pennsylvania állambeli 32 éves férfit, aki politikai nézeteitől hajtva meggyilkolta 68 éves apját, levágta fejét, amit utána egy YouTube-ra feltöltött videóban mutogatott.

Az áldozatot a felesége – egyben a tettes, Justin Mohn anyja – találta meg helyi idő szerint este hétkor, az alagsori fürdőszobában, egy óriási vértócsa közepén. Michael Mohn fejére a hálószobában bukkant rá egy lábasban, nejlonzacskóba csomagolva. A fia az apja autójával együtt eltűnt, és a hátrahagyott nyomok és eszközök – köztük a lefejezéshez használt konyhakés – alapján a helyszínre érkező rendőrök gyorsan rájöttek, hogy valószínűleg Justin lehet a tettes.

A rendőrség a fiú telefonjának cellaadatai alapján be tudta mérni, merre tarthat, és mintegy 160 kilométerre a tett helyszínétől meg is találták az autót egy, a Nemzeti Gárda alá tartozó katonai bázis mellett. Azonban Justin Mohn időközben átpattant a bázist övező drótkerítésen, mondjuk odabent már ellenállás nélkül adta meg magát – pedig ő maga is – pontosabban meg nem határozott – lőfegyvert viselt.

A bíróság megtagadta Mohntól az óvadékfizetés lehetőségét, ezért előzetesben marad.

Már a YouTube által gyorsan leszedett videó címéből – „Mohn miliciája – Fegyverbe szólítom az amerikai hazafiakat” – is kiderül, hogy a férfi beleillik az elmúlt másfél évtized online radikalizációs mintájába: a buffalói merénylőhöz hasonlóan egy magányos fehér férfi, akit saját frusztrációja és az algoritmusok fekete lyukai a szélsőjobboldali szubkultúra felé tereltek. És csakúgy, mint a 2015-ös charlestoni templomi mészárlás elkövetője, Dylann Roof, Justin Mohn sem volt ismeretlen a hatóságok előtt, a rendőrségi tájékoztatás szerint a gyilkosnak már 10 évvel ezelőtt, illetve nemrégiben is volt rendőrségi ügye – arról azonban egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy ezek pontosan milyen ügyek is voltak.

Justin Moan a törölt videóban – Forrás: Youtube
Justin Moan a törölt videóban – Forrás: Youtube

14 perces videójában Mohn eleinte egy zacskóban mutatja fel apja fejét, mely később egy lábasban is felbukkan. Közben arról magyaráz, hogy apja 20 évig szövetségi alkalmazott volt, azaz „áruló”, és egyébként is minden szövetségi tisztviselőnek halállal kéne bűnhődnie. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy az amerikai jobboldalon sokan az elnyomás szimbólumaként tekintenek a washingtoni központi kormányszervekre, melyek szerintük folyamatosan a tagállamok és az egyének alapvető szabadságjogainak csorbítására törnek. A férfi a videóban kikel Joe Biden elnök, az LMBTQ-közösség, a Black Lives Matter polgárjogi mozgalom és az „antifa” néven emlegetett radikális baloldaliak ellen is. A férfi 2017-ben az elnöki ciklusát épp megkezdő Donald Trumpot egy levélben arra figyelmeztette, hogy pozitív változás híján egy „békés forradalom” fog kitörni, melyet maga Justin Mohn fog vezetni.

Az NBC tudósításából kiderül, hogy Mohn már háromszor is beperelt különböző szövetségi hivatalokat, köztük magát a szövetségi kormányt is. Utóbbi esetben a diákhitelével kapcsolatban élt panasszal, majd amikor azt a bíróság elutasította, akkor a bíró elmozdítását követelte – sikertelenül.

A férfi egy korábbi munkahelyét is beperelte „férfiak elleni diszkrimináció” és „jogtalan elbocsátás” miatt, mivel a cégtől 10 havi munkaviszony után azért rúgták ki, mert berúgta a bejárati ajtót. Mohn egyébként havi 540 dolláros apanázst kapott a szüleitől, és rengeteget promotálta különböző online felületeken saját zenéit és könyveit – szintén kevés sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!