Kedden 10, szerdán újabb 14 év börtönre ítélték a volt pakisztáni kormányfőt

2024. január 31. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pakisztáni bíróság szerdán 14 év börtönbüntetésre ítélte Imran Hán volt kormányfőt és feleségét korrupció miatt, mindössze egy nappal azután, hogy államtitkok kiadása miatt 10 évre ítélték a már jelenleg is börtönbüntetését töltő exelnököt, írja az MTI.

A vád szerint Hán és felesége, Bushra Bibi értékes állami ajándékokat tulajdonított és adott el, amikor a kormányfő még hatalmon volt. A bíróság a 14 éves börtönbüntetés mellett még évekre eltiltotta Hánt attól, hogy bármilyen közhivatalt is betöltsön. A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt volt kormányfője ellen lemondatása óta több mint 150 bírósági eljárás indult, és ezek közül többen már ítélet is született. Hán a börtönbüntetése miatt nem jelöltethette magát a február 8-ra kiírt parlamenti választásokon.

A volt kormányfő csak egy rövid időre jelent meg a tárgyalóteremben szerdán, amikor a bíró kihirdette az ítéletet. Előző napi ítélete után azonban közölte, hogy politikai ellenfelei ennek révén is biztosítani akarják, hogy sokáig ne indulhasson választáson. A volt kormányfő ügyvédei valószínűleg fellebbezni fognak.

Imran Hán 2018 és 2022 között volt Pakisztán miniszterelnöke. 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazás után távozott a posztjáról. A népszerű ellenzéki politikust tavaly augusztusban korrupció vádjával ítélte háromévi börtönbüntetésre a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is eltiltották.

A pakisztáni független emberi jogi bizottság szerint csekély esély van a szabad és igazságos parlamenti választásokra a jövő hónapban, mert számos ellenzéki jelöltet megakadályoztak az indulásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!