Tíz év börtönbüntetésre ítélték Pakisztán volt miniszterelnökét

2024. január 30. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Államtitkok kiadása miatt tíz-tíz évi börtönbüntetésre ítélte kedden egy pakisztáni bíróság Imran Hán volt kormányfőt és pártjának egyik alelnökét – írja az MTI. Imran Hánt korábban egy másik ügyben három évre ítélték el, és már a börtönbüntetését tölti.

Az újabb bírósági ítéletet így egy Ravalpindiben lévő börtönben hirdették ki a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (Tehrik-i-Inszáf, PTI) párt szóvivője szerint.

Imran Hán 2018 és 2022 között volt Pakisztán miniszterelnöke. 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazás után távozott a posztjáról. A népszerű ellenzéki politikust tavaly augusztusban korrupció vádjával ítélte háromévi börtönbüntetésre a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is eltiltották.

Lemondatása óta Hán ellen több mint 150 bírósági eljárás indult, többek között értékes állami ajándékok eltulajdonításával is megvádolták. Börtönbüntetése miatt nem jelöltethette magát a február 8-ra kiírt parlamenti választásokon, amelyeket azért rendeznek meg, mert tavaly ősszel lemondott a kormány, és feloszlatták a parlamentet. Az alkotmány szerint ilyen esetben előrehozott választásokat kell tartani az országban.

Hán a kedden kihirdetett ítéletről azt mondta, hogy szerinte politikai ellenfelei ennek révén is biztosítani akarják, hogy sokáig ne indulhasson választáson. A pakisztáni független emberi jogi bizottság szerint csekély esély van a szabad és igazságos parlamenti választásokra a jövő hónapban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!