Elvesztette a bizalmatlansági szavazást, távozott posztjáról a pakisztáni miniszterelnök

2022. április 10. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint nem sokkal éjfél után tartották az Imran Hán pakisztáni miniszterelnök ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány miatt indult szavazást Pakisztánban, amit Hán elveszített, így távozik posztjáról. Az új miniszterelnök személye miatt hétfőn ül majd össze a parlament, írja a BBC. A miniszterelnöi tisztségre Sehbaz Sarif, az alsóház jelenlegi ellenzékének vezetője a legesélyesebb jelölt.

Az ellenzék a kormányoldalról átállt képviselők támogatásával, 174 vokssal szavazta meg a Hán ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt a pakisztáni törvényhozás 342 tagú alsóházában. Az ellenzék és elpártolt korábbi támogatói azt vetik Hán szemére, hogy nem sikerült a koronavírus-járvány után fellendítenie a gazdaságot és adós maradt azon kampányígérete teljesítésével is, hogy megszabadítja a korrupciótól és virágzó, nemzetközi színtéren tisztelettel övezett országgá teszi Pakisztánt. Az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek az üzemanyag- és élelmiszerárak az ázsiai országban.

Hán kormánypártjának mindössze néhány képviselője volt jelen a szavazáson, írja az MTI. Hán 2018-ban került hatalomra bírálói szerint az országban nagy befolyással bíró hadsereg támogatásával, amely – megfigyelők szerint – a masszív gazdasági nehézségek és viszályok nyomán szintén megvonta támogatását a krikettsztárból lett politikustól.

Két forrás szerint a szombati bizalmi szavazásra nem sokkal azt követően került sor, hogy a nagy befolyással rendelkező Kamar Dzsaved Dadzsva vezérkari főnök találkozott a kormányfővel a parlamenti eljárás elhúzódása miatt egyre fokozódó bírálatok közepette.

Hán pénteken, a televízióban közvetített beszédében csalódottságát fejezte ki a bizalmi szavazás várható eredménye miatt, de közölte, hogy elfogadja majd a döntést. Mindemellett ismételten azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy összeesküvést szőtt vele és kormányával szemben, bár bizonyítékot erre nem mutatott be, és tömegtüntetéseket jelentett be vasárnapra.

A több mint 220 milliós lakosságú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!