Putyin azt ígérgeti, hogy ő maga fogja „véglegesen felszámolni a nácizmust”

2024. január 27. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Leningrád körüli náci ostromgyűrű áttörésének 80. évfordulóján beszélt Szentpéterváron arról, hogy megígéri, „véglegesen felszámolja a nácizmust”, írja az MTI.

„Leningrád ostroma példátlanul kegyetlen és cinikus volt” – mondta az orosz elnök a második világháború 827 napon át tartó blokádjáról. Az ostrom alatt több mint egymillió civil halt meg. „Mindent megteszünk, hogy véglegesen felszámoljuk a nácizmust” – hangsúlyozta az orosz elnök oldalán Aljakszandr Lukasenko belarusz vezetővel.

Mindez nem sokkal az Ukrajna ellen indított orosz támadások második évfordulója előtt történt. Az orosz propaganda kommunikációjában az ukrajnai háborút azzal magyarázza, hogy „nácimentesítés” történik Ukrajnában. Oroszország a háború óta igyekszik oroszellenességgel vádolni Európát.

A nácizás pedig valójában nem olyan kirívó dolog az orosz kommunikációban: az orosz politikusok és az orosz külügyminisztérium is előszeretettel nácizgat nemzeteket és országokat, ha az orosz politikai kommunikáció épp úgy kívánja. A Putyin megbízásából készült orosz tankönyv, amely fasisztának nevezte az '56-os forradalmárokat is, hasonlóan építette szövegét az „Oroszország vs. nácik” képre. A blokád alá vétel háborús taktikáját maga Oroszország is alkalmazza az Ukrajna elleni offenzívában: 2022-ben például százezer ember rekedt a blokád alá vett Mariupolban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!