Zelenszkij: Százezer ember rekedt a blokád alá vett Mariupolban, embertelen körülmények között

2022. március 23. – 02:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy olyan nap mögött állunk, ami után azt mondhatom, az egész világ mögöttünk áll” – mondta kedden késő este közzétett beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segély érkezett Ukrajnába – ezek közül viszont továbbra sem jut el semmi az oroszok által körülvett Mariupolba, ahol Zelenszkij szerint továbbra is közel százezer civil él „embertelen körülmények között” a folyamatos harcokban.

Ennek ellenére „minden szinten” próbálnak tárgyalni az oroszokkal, hogy „békére kényszerítsék” őket – addig pedig „mindenhol teljes gőzzel” harcolnak a győzelemért.

Százezren rekedtek Mariupolban

Az ukrán elnök kedden elsőként Ferenc pápával egyeztetett: „Megköszöntem Őszentségének a határozott állásfoglalását a háború ellen, és az imáit Ukrajnáért” – mondta Zelenszkij, aki megismételte, szívesen fogadnák a katolikus egyházfőt a háború sújtotta országban. „Hiszem, hogy meg tudjuk szervezni ezt a fontos látogatást.”

Volodimir Zelenszkij a kedd esti beszédében – Forrás: President of Ukraine
Volodimir Zelenszkij a kedd esti beszédében – Forrás: President of Ukraine

Zelenszkij felszólalt kedden az olasz parlamentben is, ahol megerősített szankciókat kért Oroszország ellen – szerinte ezekről várhatóan a jövő héten döntenek majd. Emellett az ukrán elnök egyeztetett Zuzana Čaputová szlovák államfővel, és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is a NATO és az EU csúcstalálkozóiról. Az ukrán kormányt pedig a görög külügyminiszter kereste fel, aki azt ígérte, személyesen utazik majd Ukrajnába, hogy elősegítse egy humanitárius folyosó létrehozását Mariupol felé.

„A mai napig közel százezer ember van a városban, embertelen körülmények között, teljes blokád alatt. Élelem, víz és gyógyszerek nélkül, folyamatos rakétázások és bombázások alatt”

– mondta a dél-ukrajnai kikötőváros állapotáról Zelenszkij. „Már több mint egy hete próbálunk humanitárius folyosókat szervezni Mariupol lakosainak, azonban sajnos szinte minden próbálkozásunkat megszakítják az orosz megszállók, lövésekkel vagy akár szándékos terrorral.” Kedden az elnök beszámolója szerint az ukrán katasztrófavédelem egyik humanitárius segélycsapatát is túszul ejtették az oroszok a sofőrökkel együtt. A nehézségek ellenére az előző nap 7026 lakost sikerült kimenekíteni Mariupolból.

Arról is beszélt az ukrán elnök, hogy létrehoztak egy online platformot a help.gov.ua címen az Ukrajnába érkező segélyek gyűjtésére. „Csak az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segély érkezett az országunkba” – mondta Zelenszkij.

Pihennek majd, ha győzni fognak

Beszámolt az elnök a fegyveres erők harcairól is: „Ismét megvertük a megszállókat Csornobajevkánál, ismét lelőtték az oroszok repülőit. Különösen fontos, hogy az orosz bombázót Mariupol felett lőtték le. Ez lesz a sorsa mindenkinek, aki ölni kezdi a mi békés népünket a mi békés földünkön.”

„Üzenem még egyszer minden orosz pilótának, aki nem gondolkozik azon, milyen parancsot teljesít: civileket ölni bűncselekmény. Ezért pedig mindenképpen felelősek lesztek – hogy ma vagy holnap, az most nem számít. A lényeg, hogy ez elkerülhetetlen”

– mondta Zelenszkij.

Hozzáfűzte, továbbra is dolgoznak minden szinten azon, hogy békére kényszerítsék Oroszországot: „Napról napra folynak a tárgyalások. Nagyon nehéz, néha egészen botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre.” Megköszönte az elnök a nemzetközi közvetítők munkáját, ahogyan azokét is, akik igyekeznek eljuttatni a valóságot Oroszország felé.

„Három fontos csúcstalálkozó is lesz a héten: összeülnek a G7-ek, a NATO és az EU tagjai is. Új szankciós csomagok és új segélyek várhatóak. Mi pedig dolgozni és harcolni fogunk, ahogy csak tudunk, a végsőkig.

Bátran és nyíltan, minden helyszínen, teljes gőzzel. Minden erőnkkel küzdünk a végső célért, és nem fogunk elfáradni. Pihenünk majd, ha győztünk – és mindenképpen győzni fogunk”

– zárta beszédét Ukrajna elnöke.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!