Nő még nem kapott olyan súlyos büntetést Oroszországban, mint a robbanó szobros merénylő

2024. január 25. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

27 év börtönre ítélték Darja Trepovát, aki 2023 áprilisában Szentpéterváron egy bombát rejtő szobrot nyújtott át Makszim Fodin katonai bloggernek. Az átadót követő robbanás végzett a Telegram befolyásos véleményvezérével, és több tucat embernek okozott sérüléseket.

2023. április másodikán Makszim Fomin épp egy közönségtalálkozóra készült a Szentpétervár belvárosában található Street Food Bar No. 1 kávézóban. A befolyásos, 500 ezres Telegram-követőtáborral rendelkező katonai bloggerhez ekkor lépett oda egy fiatal nő, aki egy szobrot nyújtott át neki. Fomin meglepődve vette észre, hogy az apró aranyozott mellszobor őt ábrázolja. Azonban a kellemes meglepetés mélyén egy kellemetlen meglepetés rejtőzött: a szoborban 200 gramm trotilnak megfelelő robbanószer lépett működésbe, végezve Fominnal, többtucatnyi rajongóját pedig megsebesítette.

A hatóságok némi bizonytalanságot követően le is tartóztattak egy 25 éves, Darja Trepova nevű nőt. Trepova több háborút ellenző tüntetésen vett részt, elő is állították, tíz nap elzárást is kapott – ahogyan sok ezren Oroszországban az invázió első napjaiban tartott Kreml-ellenes tüntetéseken –, de a kihallgatásán és később, a bírósági tárgyalásán is következetesen tagadta azt, hogy gyilkosságot akart volna elkövetni. Állítása szerint ő abban a hiszemben adta át a szobrot, hogy abban egy lehallgatóberendezés lapul, az álcázott robbanószerkezetet pedig egy rejtélyes „Gestalt” (németül „alak, forma”) néven ismert ukrán ismerősétől kapta, akit egy Ukrajnában élő újságíró ismerősén keresztül ismert meg. Trepova művészettörténész-hallgatóként férkőzött Fodin bizalmába, hogy átadhassa neki a szobrot – mellyel kapcsolatban elmondása szerint voltak rossz előérzetei.

Annak ellenére, hogy az orosz hatóságok az ukrán hírszerzést sejtik a merénylet mögött, Ukrajna soha nem vállalta fel a gyilkosságot.

A szövevényes ügyről itt írtunk részletesen.

Trepovát „szervezett csoport által elkövetett, halálos kimenetelű terrortámadás”-sal, illetve „szervezett csoport által birtokolt illegális robbanószerkezet” használatával vádolták meg és ítélték el. A nő vallomásában naivitása és befolyásolhatósága miatt ostorozta önmagát, melyek „katasztrofális” következményekkel jártak.

A rá kirótt 27 évnyi börtön a legsúlyosabb büntetés, amit Oroszországban valaha egy nő kapott.

Az eredetileg Vladlen Tatarszkij névre hallgató, fegyveres rablóból újságíróvá, végül katonai influenszerré vált Fodin azon befolyásos katonai bloggerek közé tartozott, akik 2022-23 folyamán nacionalista oldalról kritizálták Vlagyimir Putyint és a lanyha és dilettáns orosz katonai műveleteket. Építő (vagy más megközelítésben feszültséglevezető) kritikája ellenére halála után az orosz elnök a Bátorság Érdemrenddel tüntette ki.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!