A német vasutasok sztrájkja miatt rövidebb útvonalon járnak a Railjetek

2024. január 24. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországot érintő nemzetközi járatok menetrendjét is befolyásolja a német vasutasok szerda hajnaltól hétfő kora estig tervezett munkabeszüntetése – derül ki Mávinform tájékoztatásából.

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba lépnek a német mozdonyvezetők szerda hajnaltól hétfő kora estig, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő-ajánlatát. A sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani.

A MÁV azt tanácsolja, hogy a Németország felé utazók tájékozódjanak a DB és a MÁV felületein. A németek sztrájk miatt a Magyarországot érintő nemzetközi vonatoknál is változások várhatóak:

  • Railjet xpress vonatok a németországi szakaszon kimaradnak, a müncheni járatok csak Budapest és Salzburg között közlekednek,
  • Hungária EuroCity vonatok csak Budapest és Prága között közlekednek (EC 172, EC 173), Metropol EuroNight vonatok nem továbbítják a berlini kocsicsoportot (EN 476/nj 456, nj 457/EN 477),
  • Kálmán Imre EuroNight vonat stuttgarti kocsicsoportja csak Budapest és Salzburg között közlekedik (EN 462/nj 236, nk 237/EN 463).

A német vasutas szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától. A szakszervezet ezt elutasította, és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést.

Január elején Németország-szerte traktoros tüntetéseket tartottak, a gazdák demonstrációjáról itt írtunk részletesen. Azokat a tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a német alkotmánybíróság nem engedte meg a kormánynak, hogy hitelből egészítse ki a költségvetést, ők így a gazdákat is érintő megszorításokba kezdtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!