A lengyel elnök másodszor is kegyelmet adott a börtönben lévő ellenzéki képviselőknek

2024. január 23. – 19:58

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A két képviselőt kedd éjjel kiengedték a börtönből. Donald Tusk lengyel miniszterelnök erről azt írta: a második elnöki kegyelem már szabályos volt.

Másodszor is kegyelmet adott Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a hivatali befolyással való visszaélés miatt elítélt Marius Kamińskinek és Maciej Wąsiknak – írja az MTI. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselői még akkor követték el a bűncselekményt, amikor a korrupcióellenes hatóságot vezették, később belügyminiszterként és belügyi államtitkárként dolgoztak.

A bíróság először 2015-ben ítélte el őket, akkor azonban Andrzej Duda rögtön megkegyelmezett nekik, és Kamiński miniszteri tárcát is kapott. A tavalyi kormányváltás után azonban idén január 9-én az elnöki palotában letartóztatták a két politikust, akik azóta börtönben vannak.

A korábban kormányzó, most ellenzéki PiS szerint Kamiński és Wąsik politikai foglyok, akiket azonnal szabadon kellene engedni. Letartóztatásuk után tüntetések kezdődtek Lengyelországban, a börtönben mindkét politikus éhségsztrájkba kezdett. Kamiński családja most azt állítja: a képviselőt a börtönben kényszertáplálni kezdték.

Andrzej Duda továbbra is érvényesnek tartja a 2015-ös kegyelmi döntését, így most egy másik eljárási rend alapján adott ismét kegyelmet. Ennek részeként ki kellett kérnie a lengyel főügyész véleményét, aki a kegyelem ellen foglalt állást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!