Letartóztatták a volt lengyel belügyminisztert és egykori helyettesét

2024. január 9. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták kedd este Mariusz Kamiński volt lengyel belügyminisztert és egykori helyettesét, Maciej Wąsikot, az idei parlamenti választásokig kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) képviselőit, írja az MTI. A két politikust a lengyel elnöki palotában tartóztatták el, ahol előtte Andrzej Duda államfő meghívására egy hivatalos eseményen vettek részt. A letartóztatáskor az államfő már nem tartózkodott a palotában.

A bíróság decemberben két év letöltendő börtönre ítélte a volt belügyminisztert és egykori helyettesét hivatali visszaélés miatt, Andrzej Duda azonban még korábban kegyelmet adott nekik. A legfelsőbb bíróság tavaly nyáron érvénytelenítette az elnöki kegyelmet, és új eljárást rendelt el, ezután született meg a bírósági ítélet.

A PiS által korábban támogatott Mateusz Morawiecki egykori lengyel miniszterelnök azzal reagált a két politikus letartóztatására, hogy Lengyelországban „először vannak politikai foglyok” az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!