Helikopterrel kerülte ki a dugót a Coldplay-koncertre igyekvő elnök a Fülöp-szigeteken

2024. január 22. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan felháborodtak, miután kiderült, hogy Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök az elnöki helikopterrel ment a Coldplay koncertjére, és így kerülte ki a Manilától északra szinte állandó közlekedési dugókat, írja a Guardian.

A közösségi médiában az elnököt többen azzal vádolták, hogy szórja az adófizetők pénzét, miközben az átlagembereknek nap mint nap szembesülniük kell ingázás közben a brutális dugókkal. Olyanok is voltak, akik azt rótták fel, hogy Marcos annak ellenére választotta a helikoptert, hogy a Coldplay pont próbál tenni annak érdekében, hogy a fellépéseik minél kevésbé terheljék meg a környezetet.

Az elnök biztonsági szolgálata azzal érvelt, hogy a koncert miatt példátlanul sokan, 40 ezren próbáltak eljutni a helyszínre. A forgalmi helyzet pedig „lehetséges kockázatot jelentett az elnök biztonságára nézve”.

Egy aktivista viszont azzal reagált, hogy a helikopterezés „súlyos sértés több millió ingázó filippínónak”. Arról is beszélt, hogy Manila környékén ítélték meg a legrosszabbnak a forgalmi helyzetet egy nemrég közzétett felmérésben. Még a Coldplay frontembere, Chris Martin is viccelődött ezzel, és megköszönte a résztvevőknek, hogy kitartottak, és eljutottak a koncertre.

A 2023-as TomTom Traffic Index 387 várost vizsgált 55 országban, és arra jutottak, hogy a Manila környéki részen lehet a leglassabban közlekedni. Átlagosan 25 és fél perc alatt lehet megtenni autóval 10 km-t a Fülöp-szigeteki főváros körzetében.

Az idősebbeknek az eset felidézte Marcos apjának, a Fülöp-szigeteket egykor két évtizeden át diktátorként irányító idősebb Marcosnak az emlékét. A BBC szerint a Marcos család neve összefonódott a korrupcióval is, diktatórikus uralma alatt Ferdinand Marcos elképesztő mennyiségű értéket halmozott fel családjának, aminek egy részét 1986-os bukása után sikerült külföldre menteni. A népharag elől helikopterrel elmenekülő család csak évekkel később, az egykori diktátor halála után tért vissza az országba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!