Podoljak: Orosz taktikai vereség után lehet tárgyalni a tűzszünetről

2024. január 21. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

A legfontosabb vasárnapi hírek az ukrajnai háborúról.

  • Volodomir Zelenszkij a Channel 4 brit televíziónak adott interjújában azt mondta, egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására. Az ukrán elnök szerint az élet az első számú prioritás, zajlanak a szükséges műveletek, és nem látott elég adatot ahhoz, hogy megmondhassa, szükséges-e még újabb félmilliós mozgósítás.
  • Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy tévéműsorban kijelentette, hogy Ukrajna akkor kezdhet tárgyalásokat Oroszországgal, ha utóbbi taktikai vereséget szenved a harctéren, önként lemond atomfegyvereiről, illetve ha ott belső zavargások törnek ki. Szerinte amíg Oroszország nem szenvedett jelentős taktikai vereséget a harctéren, bármilyen tűzszünetet arra használna fel, hogy felkészüljön a következő támadásokra.
  • Ahhoz, hogy véget érjen a háború, Ukrajnának le kell majd mondania az orosz csapatok által megszállt területek egy részéről, mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton a szlovák köztévében. „Kell, hogy legyen valamilyen kompromisszum” – mondta Fico, aki szerint nem reális, hogy az oroszok kivonuljanak a Donbaszból és Krimből.
  • Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése alapján jelenleg a Harkiv megyei Kupjanszknál támadnak a legaktívabban az orosz erők, az elmúlt napban 21 rohamot vertek vissza ott az ukrán csapatok. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 376 ezret.
  • Napközben az orosz erők több támadást is végrehajtottak ukrán települések ellen. Az orosz hadsereg Grad rakéta-sorozatvetőkkel nyitott tüzet a régióban lévő Kurahove településre. Egy helyi lakos meghalt, egy másik pedig megsebesült.
  • Az ukrán légierő közlése szerint lelőttek egy H-59-es orosz rakétát a keleti országrészben, Dnyipro város közelében. Nem sokkal korábban az orosz hadsereg ballisztikus rakétákat lőtt ki Kirovohrad megye székhelyére, Kropivnickijre, a megye kormányzójának tájékoztatása szerint senki nem sérült meg.
  • Az Oroszország által kinevezett donyecki hatóságok vezetője közben arról számolt be, hogy egy Donyeck városának külső területén működő piacot ért ukrán ágyútűz vasárnap, a támadásban legalább 25-en meghaltak, 20-an pedig megsérültek.
  • Az ukrán katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy vasárnapra virradó éjjel dróntámadásokat mértek az oroszországi Tulában egy hadiüzemre, Szmolenszkben és Orjolban lévő katonai objektumokra, és a Balti-tenger parján lévő Uszty-Lugában kikötőjére. Vasárnap hajnalban tűz ütött ki a kikötőben lévő cseppfolyosított-földgáztelepén, a helyiek a tűz előtt drónok zúgását hallották.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!