Észak-Korea víz alatti nukleáris fegyverrendszert tesztelt

2024. január 19. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea az állami média jelentése szerint „víz alatti nukleáris fegyverrendszert” tesztelt válaszul az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán közös hadgyakorlatára – írja a BBC.

Washington, Szöul és Tokió a hét elején háromnapos közös hadgyakorlatot hajtott végre egy amerikai repülőgép-hordozó részvételével a Koreai-félsziget körüli vizeken. Az észak-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a gyakorlat célja az volt, hogy „elrettentse az Egyesült Államok és szövetségesei haditengerészetének ellenséges katonai manővereit”.

A nukleáris fegyverek bevetésére alkalmas víz alatti támadó robotrepülőgépek tesztelésére az ország keleti partjainál lévő vizeken került sor.

Észak-Korea már korábban is végzett hasonló teszteket, az elmúlt hónapokban azonban fokozódott a „háborúra készülődés” retorikája az ország részéről, Kim Dzsongun észak-koreai vezető többször is beszélt arról, hogy a felkészülés jegyében növelik a fegyverarzenáljukat, pár napja pedig az alkotmányba is beleíratta, hogy Dél-Koreát „főellenségként” határozzák meg, és kodifikálják a dél-koreai terület teljes megszállására vonatkozó kötelezettségvállalást az esetleges háború esetén.

Észak-Korea tavaly szeptemberben mutatta be az első tengeralattjáróját, amely állítása szerint alkalmas nukleáris fegyverek indítására. De 2023 márciusa óta több víz alatti, pilóta nélküli, nukleáris fegyverekkel felszerelt drónok teszteléséről is beszámolt az állami média.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. március 24-én közzétett képen a „Haeil” víz alatti stratégiai támadó nukleáris fegyverrendszer tüzel a vízben a Dél-Hamgjong tartomány Rivon megyéjének partjainál – Fotó: STR / KCNA via KNS / AFP
A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által 2023. március 24-én közzétett képen a „Haeil” víz alatti stratégiai támadó nukleáris fegyverrendszer tüzel a vízben a Dél-Hamgjong tartomány Rivon megyéjének partjainál – Fotó: STR / KCNA via KNS / AFP

Ezekről a fegyverekről és állítólagos teljesítményükről viszonylag keveset tudni, de elemzők szerint kevésbé jelentősek, mint azok a nagy hatótávolságú nukleáris ballisztikus rakéták, amelyeket Észak-Korea tavaly többször is tesztelt.

A két Korea közötti feszültség fokozása különösen fontos 2024-ben az északi rezsimnek, erről elemző cikkünkben Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem koreai tanszékének vezetője beszélt részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!