Teljesen elhibázott volt a rendőrség uvaldei lövöldözésre adott reakciója a hivatalos jelentések szerint

2024. január 18. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es uvaldei iskolai lövöldözésre adott rendőrségi válasz „kudarc volt” – közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a BBC szerint.

A csütörtökön közzétett jelentés szerint a rendőrség nem tudta pontosan felmérni a helyzetet, amiben 19 diák és két tanár halt meg. Az igazságügyi minisztérium több mint 600 oldalas jelentése számos, a rendőrség által elkövetett hibát felsorol. Például hogy hiába szállt ki közel 400 rendőr a Robb Általános Iskolához a támadás idején, több mint egy órába telt, hogy szembeszálljanak a fegyveressel.

A nagyjából 15 000 lakosú texasi kisváros, Uvalde lakói már a támadás óta várták a jelentés eredményét, miután a minisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indít.

„Úgy gondolom, hogy a jelentés igazolni fogja azt, amit eddig is tudtunk, vagyis hogy az egész mélységes kudarc volt. De most a világ is megtudhatja” – mondta Oscar Orona, akinek akkor 10 éves fiát az egyik osztályteremben lőtték le.

A felülvizsgálatot Don McLaughlin volt uvaldei polgármester kérvényezte, miután az állami tisztviselők egymásnak ellentmondó beszámolókat adtak arról, hogy pontosan mi is történt abban a nagyjából 77 percben, ami a hatóságok helyszínre érkezése és a fegyveres támadó megállítása között telt el. Az igazságügyi minisztérium tisztviselői találkozót tartottak az áldozatok családtagjaival, és tájékoztatták őket a jelentés közzététele előtt.

A jelentés szerint a fegyveres nagyjából 142 lövést adott le az épületben, mielőtt elkapták volna. A testkamerás felvételek tanúsága szerint eközben a rendőrök a tantermek előtt vártak. A bent lévők többször telefonáltak, könyörögve, hogy jöjjön a rendőrség, és az iskola előtt várakozó szemtanúk is idegesen kiabálták nekik, hogy „menjenek be, menjenek be!”.

A texasi tisztviselők jelentése szerint a rendőrség a saját biztonságát féltette, és nem az ártatlan életek megmentését részesítette előnyben. A gyászoló családok gyávának titulálták a rendőröket, és lemondásukat követelték.

A közösség több tagja pert indított a városi rendőrség és a helyi tisztviselők ellen, ezek jelenleg is folyamatban vannak. A történetek óta legalább öt rendőrt menesztettek, köztük Pete Arredondót, Uvalde kerületi rendőrfőnökét, aki 2022 augusztusában volt kénytelen távozni posztjáról.

A texasi volt a második legvéresebb iskolai támadás az Egyesült Államokban 2012 óta, amikor 26 gyerek és felnőtt halt meg a Sandy Hook Általános Iskolában. Christina Mitchell, az Uvalde megyei körzeti ügyész decemberben azt mondta, hogy a rendőrség reakciójával kapcsolatos bűnügyi nyomozás 2024-ben is folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!