Texasi iskolai lövöldözés: sürgették a rendőröket a szemtanúk, hogy törjenek rá a támadóra

2022. május 26. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Menjenek be, menjenek be!” – kiabálták idegesen szemtanúk a rendőröknek nem sokkal azután, hogy a támadó elkezdett lövöldözni a texasi Uvalde általános iskolájában szerdán, írja az AP News. Szerdán tizenkilenc gyerek és két felnőtt halt meg, amikor Texas államban, Uvalde városában található Robb Általános Iskolában lövöldözni kezdett egy 18 éves fiatal. A támadás feltételezett elkövetője Salvador Ramos, aki korábban Instagram-sztoriban osztott meg fotót a fegyvereiről, és néhány ismerősének is üzenetet küldött a fegyverekről és lőszerekről készült képekkel.

Gyászolók a texasi Robb Általános Iskolánál Fotó: Nuri Vallbona / Reuters
Gyászolók a texasi Robb Általános Iskolánál Fotó: Nuri Vallbona / Reuters

Szemtanúk szerint a helyszínen többen idegesen sürgették a rendőröket, hogy törjenek rá a támadóra, és menjenek be az iskolába, de a rendőrök az épület előtt gyülekeztek. „Egyszerűen nem voltak felkészülve” – mondta az AP szerint egy apa, akinek a negyedik osztályos lánya meghalt a támadás során.

Vezetőjük szerint azonban az akciót irányító amerikai határőrség speciális egysége nem véletlenül nem hatolt be azonnal az iskolába.

Nem hezitáltak, tervet készítettek, majd beléptek az osztályterembe és olyan gyorsan kezelték a helyzetet, amilyen gyorsan csak lehetett

– mondta a CNN-nek Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője. A taktikai csapatról azt mondta, hogy többek között kutató- és mentőalakulat és néhány más ügynök is csatlakozott a helyi rendőrökhöz. A lövöldözés kevesebb, mint egy óra alatt lezajlott.

A texasi rendőrség sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy a támadó kevesebb, mint egy órát, kb 40 percet tartózkodott a Robb általános iskolában, mielőtt az amerikai határőrség speciális egysége rárontott és megölte őt az osztályteremben, ahol elbarikádozta magát. Azt is mondta, hogy miután a lövöldözés abbamaradt, Ramos elbarikádozta magát.

A texasi volt a második legvéresebb iskolai támadás az Egyesült Államokban 2012 óta, amikor 26 gyermek és felnőtt halt meg a Sandy Hook Általános Iskolában.

A Texas államban, Uvalde városban található Robb Általános Iskolában körülbelül hatszáz, főleg latin-amerikai diák tanul, mintegy 80 százalékuk hátrányos helyzetű. A rendőrség szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben. Az iskolai év fennmaradó részét törölték.

A CNN azt írja, 2022-ben eddig 213 olyan lövöldözés volt az Egyesült Államokban, melyben négy vagy több ember sérült vagy halt meg. Csaknem két hete a 18 éves Payton Gendron tíz embert ölt meg a New York államban lévő Buffalo egyik szupermarketjében. Tettét a hatóságok szerint egyértelműen a gyűlölet motiválta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől