A texasi iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője napokkal a támadás előtt a fegyvereiről küldözgetett képeket a barátainak

2022. május 25. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

A tizenkilenc gyerek és két felnőtt életét követelő texasi iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője, a 18 éves Salvador Ramos a támadás előtt Instagram-sztoriban osztott meg fotót a fegyvereiről, és néhány ismerősének is üzenetet küldött a fegyverekről és lőszerekről készült képekkel.

Ramos egykori osztálytársa a CNN-nek elmondta, hogy a fegyveres sms-ben küldött neki fényképeket a nála lévő lőfegyverről és egy lőszerrel teli táskáról napokkal a támadás előtt.

„Négy napja küldött nekem egy képet az általa használt AR-ról és egy hátizsákról, ami tele volt 5,56-os tölténnyel.” „Azt kérdeztem, tesó, miért van ez nálad?”, azt mondta: „Ne törődj vele.”

A barát elmondta, hogy Ramost sokat gúnyolták a ruhái és a családja anyagi helyzete miatt, emiatt egyre kevesebbet járt iskolába, egy idő után már egyáltalán nem találkoztak vele az osztálytársai. Ő is ritkán látta, videójátékokat játszottak együtt. Ramos néhány havonta küldött neki üzenetet, hogy játsszanak.

Egy, feltételezhetően az elkövetőhöz tartozó Instagram-fiókon a támadás előtt néhány nappal automatikusan eltűnő sztoriban jelentek meg a lövöldözés során használt AR15 típusú lőfegyverek képei.

Két AR15 típusú puskáról készült fénykép tűnt fel a feltétezett elkövetőhöz tartozó Instagram-fiókon a támadás előtt három nappal – Forrás: Instagram / CNN
Két AR15 típusú puskáról készült fénykép tűnt fel a feltétezett elkövetőhöz tartozó Instagram-fiókon a támadás előtt három nappal – Forrás: Instagram / CNN

Ramos TikTok-oldalán egyetlen bejegyzés található – egy Subway Surfers nevű mobiljáték klipje. A profilképe alatti bemutatkozó szövegben ez áll: „Kids be scared irl”, azaz „A gyerekek féljenek a való életben”.

A Guardian információi szerint Ramos a 18. születésnapján vásárolta a lőfegyvereket. Vélhetően a nagymamáját is lelőtte, mielőtt az általános iskolába indult, az idős nő válságos állapotban került kórházba. Ramos a rendőrség beszámolója szerint golyóálló mellényt viselt, és a támadás előtt balesete is volt, egy árokba hajtott az autójával, mielőtt az iskolához ért volna. Az épületben több osztályterembe is behatolt és lövöldözni kezdett, majd elbarikádozta magát. A helyszínre érkező rendőrök végül lelőtték, két rendőr is megsérült a lövöldözésben.

Az áldozatok beazonosítása egyelőre folyamatban van. A Robb Általános Iskolától nem messze, egy közösségi ház előtt várakoznak a szülők, hogy információt kapjanak gyermekeikről, sok szülő ugyanis egyelőre csak annyit tud, hogy a gyermeke eltűnt. A hatóságok az áldozatok azonosításához DNS-mintát kérnek a központ előtt várakozó szülőktől.

A lövöldöző két felnőtt áldozata Eva Mireles és Irma Garcia tanárnők. Garcia 23 éve tanított az iskolában, négy gyermeke volt. Mireles 17 éve volt tanár, negyedik osztályosokat tanított. Az eddig megerősített információk szerint 8 és 10 év közötti gyerekek haltak meg a támadásban.

Gustavo Garcia-Siller, a San Antonio érsekség érseke vigasztalja a családokat a Willie de Leon Közösségi Központ előtt, ahová a diákokat a Robb Általános Iskolából szállították a lövöldözés után – Fotó: Marco Bello / Reuters
Gustavo Garcia-Siller, a San Antonio érsekség érseke vigasztalja a családokat a Willie de Leon Közösségi Központ előtt, ahová a diákokat a Robb Általános Iskolából szállították a lövöldözés után – Fotó: Marco Bello / Reuters

A Texas államban, Uvalde városban található Robb Általános Iskolában körülbelül hatszáz, főleg latin-amerikai diák tanul, mintegy 80 százalékuk hátrányos helyzetű. A rendőrség szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben. Az iskolai év fennmaradó részét törölték.

A CNN azt írja, 2022-ben eddig 213 olyan lövöldözés volt az Egyesült Államokban, melyben négy vagy több ember sérült vagy halt meg. Csaknem két hete a 18 éves Payton Gendron tíz embert ölt meg a New York államban lévő Buffalo egyik szupermarketjében. Tettét a hatóságok szerint egyértelműen a gyűlölet motiválta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!