A szakképzési oktatók a tavalyi teljesítményük alapján kapják meg a nekik is beígért fizetésemelést

2024. január 17. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A szakképzésért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tájékoztatása szerint a köznevelésben tanító pedagógusokkal ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatóknál már az elmúlt évi teljesítmény is bele fog számítani abba, hogy milyen arányban részesülhetnek a januártól megígért, átlagosan 32,2 százalékos béremelésből – írja a Népszava.

A lap azután küldött kérdéseket a minisztériumnak, hogy korábban kiderült, a szakképzési oktatók kimaradtak az uniós források felhasználásával megvalósuló pedagógus-béremelés koncepciójából. Az oktatók ugyan ígéretet kaptak arra, hogy hazai költségvetésből náluk is megvalósul az átlagosan 32,2 százalékos béremelés, ezt, illetve a minimumösszegeket rögzítő kormányrendelet nem született.

A KIM válaszából most kiderült, ilyen nem is lesz, a szakképzési oktatókat ugyanis a Munka törvénykönyve szerint foglalkoztatják, és emellett már azt is tudni lehet, hogy náluk a béremelés egyik kiindulópontja a szakképzésben tavaly lezajlott oktatói teljesítményértékelés lesz. Ez a rendszer a köznevelésben egyelőre nem létezik, 2025 szeptemberétől vezethetik be, a szakképzésben pedig hiába létezik 2020 óta, sok érintett szerint még mindig átláthatatlan.

A Pedagógusok Szakszervezetének szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt is elmondta, hogy a tavalyi értékelésnek vannak aggasztó tapasztalatai, tudomása szerint előfordult, hogy a szakképzési centrum visszadobta az eredményeket, amikor egy-egy oktató szerintük túl magas pontszámokat ért el. Állítása szerint az is előfordult, hogy oktatók az értékeléstől függetlenül ugyanakkora béremelést kaptak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet is hasonlóan vélekedett a lapnak, abban pedig egyetértettek, hogy a béremelésnek a szakképzés esetében is meg kellene jelennie jogszabályi szinten. Vagy legalább a költségvetés módosításában, szerinte ugyanis abban még mindig nincs olyan összeg, amelyből az oktatóknak beígért, átlag 32,2 százalékos béremelést meg lehetne valósítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!