Az ecuadori biztonsági erők végeztek öt feltételezett bandataggal, és kiszabadítottak 41 túszt

2024. január 13. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ecuadorban a biztonsági erők 329 gyanúsítottat vettek őrizetbe szerdán a bűnbandák elleni harcban. Az országszerte végrehajtott műveletek során lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat, gyújtószerkezeteket, hajókat és járműveket is lefoglaltak. A katonák és a rendőrök 41 túszt szabadítottak ki a bandák fogságából, és végeztek öt feltételezett bandataggal, írja az MTI a dél-amerikai állam vezérkari főnöke, Jaime Vela közleménye alapján.

Nem sokkal azután, hogy kedden fegyveresek megrohamozták a TC Televisiónt, Daniel Noboa elnök rendeletet adott ki, amelyben kijelentette, hogy az erőszak sújtotta Ecuador „belső fegyveres konfliktusba” került. Noboa terrorista csoportnak minősített 22, az országban működő kábítószer-kereskedő bandát, és felhatalmazta az ecuadori hadsereget, hogy a nemzetközi jog keretein belül semlegesítsék őket. „Ezek a csoportok mostantól mind katonai célpontok” – mondta Vela.

Csütörtökön az ecuadori büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő országos szervezet (SNAI) közölte, hogy kiszabadult az északnyugati Esmeraldas tartomány börtönéből két, lázadás során túszul ejtett börtönalkalmazott. A közlemény szerint a túszok – egy börtönőr és egy adminisztratív dolgozó – elengedéséért a helyi katolikus egyház járt közben, a két embert „biztonságos helyre” vitték. Néhány órával korábban a szervezet azt közölte,

hogy az országszerte kitört börtönlázadások során a túszul ejtett börtönőrök és börtönalkalmazottak száma már 178-ra nőtt.

A világ egyik legveszélyesebb országának számító Ecuadorban a biztonsági helyzet az utóbbi időben drámaian megromlott. Mint írtuk, új szintre lépett az ecuadori kormány és a helyi drogbandák közötti háború, amikor kedd délután fegyveresek rontottak be a guayaquili TC Televisión stúdiójába, és élő egyenes adásban túszul ejtették a híradó műsorvezetőit és a stáb tagjait. Az erőszak az utcákra is átterjedt: országszerte hét rendőrt raboltak el, robbantásokról, égő járművekről, fosztogatásokról és lövöldözésekről is érkeztek beszámolók. A történtek után Noboa elnök hatvannapos szükségállapotot hirdetett, és országos éjszakai kijárási tilalmat hirdetett. A történekről és azok hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

„Háborúban állunk, és nem vagyunk hajlandóak engedni ezeknek a terrorista csoportoknak”

– mondta Noboa egy helyi rádiónak adott interjújában. Majd hozzátette, hogy új börtönöket fognak építeni, mégpedig a Salvadorban létesített „óriásbörtönök” mintájára. Noboa arról is beszélt, hogy már több mint 38 ország ajánlotta fel segítségét az ecuadori kormánynak az erőszak megfékezése érdekében. „Nem olyan időket élünk, hogy hiúságból elutasítsuk a támogatást” – jelentette ki az államfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!