Tavaly közel másfél milliárdnyi magyar közpénz jutott szlovákiai fociakadémiáknak

2024. január 8. – 09:04

Tavaly közel másfél milliárdnyi magyar közpénz jutott szlovákiai fociakadémiáknak
Orbán Viktor beszédet mond a dunaszerdahelyi DAC futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén 2018. november 16-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A nyilvánosságra hozott határozatok alapján 2023-ban is számos szlovákiai szervezet kapott költségvetési támogatást a magyar kormánytól a Bethlen Gábor Alapon keresztül – írja a 444 a szlovák DennikN hírportál magyar kiadványa, a Napunk beszámolója alapján.

Nem is akárkiknek jutott a magyar kormány határon túli kulturális-oktatási támogatási alapjából!

Három szlovákiai fociakadémia például közel négymillió eurónyi magyar közpénzt kapott a kormánytól.

A dunaszerdahelyi DAC akadémiája közel 1,2 millió eurós, a kassai klubot működtető Borsodsport két tételben 1,46 millió eurós, a komáromi futballklub pedig szintén két tételben 1,32 milliós támogatásban részesült. Ez átváltva összesen 1,498 milliárd forintot jelent.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyházhoz három tételben 1,75 milliárd forintnyi magyar közpénz került. Oktatási-nevelési támogatásokat 11,4 millió euró (nagyjából 4,3 milliárd forint) értékben utalt a kormány szlovákiai szervezeteknek.

A magyar kormány évek óta milliárdos nagyságrendű összegekkel támogatja a határon túli magyar szervezeteket. Bár egyelőre a Napunk sem tudta megállapítani, hogy összesen mennyi pénzt hagyott jóvá a kormány a szlovákiai magyar szervezeteknek és intézményeknek 2023-ban, a nyilvánosságra hozott határozatokból látszik, hogy néhány kiemelt jelentőségű szervezet tavaly a megszokottnál nagyobb támogatásban részesült.

A magyar közpénzből részesülő szlovákiai szervezet közül többnek vannak politikai kötődései is. Jutott például támogatás Gubík László és Orosz Örs szlovákiai magyar politikusok, valamint a Magyar Szövetségben politizáló Bárdos Gyula érdekeltségébe tartozó szervezeteknek is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!